Bron: afdeling Verkeersvoorlichting, Korps Politie Suriname. Het afgelopen jaar zijn de meeste verkeersdoden bromfietsers geweest, gevolgd door voetgangers. Het aantal verkeersslachtoffers blijft toenemen. Het aantal verkeersdoden is gestegen. In 2024 zijn er 78 mensen omgekomen in verkeerssituaties, wat een stijging van 9 slachtoffers betekent ten opzichte van 2023. Van de dodelijke slachtoffers zijn er dit jaar 30 bromfietsers, 15 voetgangers, 12 autobestuurders, 8 inzittenden, 4 fietsers, 3 Duorijders (bromfiets), 3 E-bikers, 2 truckchauffeurs en 1 motorfietsrijder overleden.
Purcy Landveld, onderdirecteur Data en Educatie van het Verkeersveiligheidsinstituut (VVI), meldt dat de meeste verkeersdoden zich hebben voorgedaan in de districten Paramaribo (28), Wanica (22) en Nickerie (7). In september zijn er 10 slachtoffers gevallen in het verkeer. Bron: De Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Bij de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo hebben zich 3.244 mensen aangemeld na een verkeersongeval. Hiervan waren 1.674 motorfietsrijders (bromfietsers). Landveld benadrukt dat de certificering van bromfietsrijders zo snel mogelijk moet worden gerealiseerd. Het rijden op een bromfiets vereist momenteel geen enkele cursus of training. Dit leidt ertoe dat bromfietsers de verkeersregels en verkeersborden onvoldoende kennen en vaak roekeloos rijgedrag vertonen.
VVI heeft samen met andere partijen de procedure voor het invoeren van bromfietscertificering afgerond. Er is reeds een beschikking vastgesteld en het lesmateriaal is al ontwikkeld. De meeste verkeersslachtoffers en -doden van 2024 waren tussen de 11 en 40 jaar oud, terwijl dit in 2023 tussen de 21 en 34 jaar was. Hieruit kan worden geconcludeerd dat steeds meer jonge mensen betrokken raken bij verkeersongevallen. Het VVI heeft onmiddellijke maatregelen genomen om de bewustwording bij jongeren te vergroten, onder andere door verkeerseducatie als vast vak op scholen in te voeren en voorlichtingssessies te organiseren samen met andere betrokkenen.
In 2024 waren de meest voorkomende oorzaken van aanrijdingen: geen voorrang, controleverlies over de besturing, inhaalmanoeuvres en roekeloos rijgedrag. “Sinds de oprichting van het VVI zijn we gestart met het analyseren van verkeersdata. Dankzij de gegevens die in samenspraak worden bijgehouden en die door het VVI worden geanalyseerd, is het eenvoudiger om beleid te formuleren voor verkeersveiligheid,” stelt Landveld. Het doel is om tegen 2030 het aantal doden en verkeersslachtoffers met minstens 50 procent te verminderen.