Paus Franciscus reageert op de dag waarop hij zijn traditionele Urbi et Orbi-toespraak op Eerste Kerstdag houdt voor de stad en de wereld vanaf het centrale balkon van de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. (Foto: Reuters)
In zijn kersttoespraak op woensdag riep paus Franciscus op tot gesprekken tussen Oekraïne en Rusland om een einde te maken aan de oorlog die volgde op de grootschalige invasie door Moskou twee jaar geleden, een conflict dat tienduizenden levens heeft gekost. Tijdens zijn “Urbi et Orbi” (tot de stad en de wereld) toespraak op Eerste Kerstdag benoemde Franciscus het conflict in Oekraïne expliciet en vroeg hij om “de moed die nodig is om de deur naar onderhandelingen te openen”. Terwijl hij sprak vanaf het centrale balkon van de Sint-Pietersbasiliek tot duizenden mensen op het plein beneden, zei de paus: “Moge het geluid van wapens tot zwijgen worden gebracht in het door oorlog verscheurde Oekraïne!” Hij pleitte ook voor “gebaren van dialoog en ontmoeting, om een rechtvaardige en duurzame vrede te bereiken”. Franciscus, die sinds 2013 paus is, ontving dit jaar kritiek van Oekraïense functionarissen toen hij stelde dat het land de moed van de “witte vlag” moet hebben om te onderhandelen over een beëindiging van de oorlog met Rusland.
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky had eerder uitgesloten om vredesbesprekingen te voeren zonder het herstel van de vooroorlogse grenzen van Oekraïne. Echter, sinds de herverkiezing van Donald Trump als president van de VS heeft Zelensky een toenemende bereidheid getoond om onderhandelingen aan te gaan. Eerder in december stelde Zelensky het idee voor van een diplomatiek akkoord dat een “bevriezing” van de huidige gevechtslinies en de inzet van buitenlandse troepen in Oekraïne zou inhouden. Rusland heeft geëist dat Oekraïne zijn ambities om zich bij de NAVO aan te sluiten, opgeeft.
Paus Franciscus, die zijn 12e kerst als paus vierde, riep op tot een einde aan conflicten, of deze nu politiek, sociaal of militair van aard zijn, in onder andere Libanon, Mali, Mozambique, Haïti, Venezuela en Nicaragua. Hij beschreef de situatie in Gaza als “extreem ernstig” en herhaalde zijn oproep voor een staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas, evenals voor de vrijlating van de resterende Israëlische gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden. Hij noemde de humanitaire situatie in Gaza “uiterst ernstig” en vroeg om “de deuren van dialoog en vrede open te gooien”. De oorlog tussen Israël en Hamas begon op 7 oktober 2023, toen door Hamas geleide Palestijnse militanten zuidelijke Israëlische gemeenschappen aanvielen, wat resulteerde in de dood van 1.200 mensen, voornamelijk burgers, en meer dan 250 gijzelaars die naar Gaza werden gebracht, aldus de Israëlische autoriteiten.
De vergeldingscampagne van Israël, die volgens het land gericht is op het elimineren van Hamas, heeft meer dan 45.000 mensen, voornamelijk burgers, gedood, volgens de autoriteiten in de door Hamas gerunde Gazastrook. Deze campagne heeft bijna de gehele bevolking ontheemd en een groot deel van de enclave in puin achtergelaten. Franciscus opende op kerstavond een Heilig Jaar voor de wereldwijde katholieke kerk, dat duurt tot 6 januari 2026. Een katholiek Heilig Jaar, ook wel bekend als een Jubeljaar, wordt gezien als een periode van vrede, vergeving en genade.
Op woensdag verklaarde de paus dat het Jubeljaar een tijd zou moeten zijn voor “elk individu, en alle volkeren en naties … om pelgrims van hoop te worden, om het geluid van wapens tot zwijgen te brengen en verdeeldheid te overwinnen”. Franciscus benadrukte ook dat het een tijd zou moeten zijn “om alle scheidingsmuren af te breken”. Hij riep op tot een “wederzijds overeengekomen oplossing” om de grensmuur neer te halen die het mediterrane eiland Cyprus sinds 1974 verdeelt tussen de Republiek Cyprus en de Turkse Republiek Noord-Cyprus.