President Donald Trump heeft aangekondigd dat de Verenigde Staten zich zullen terugtrekken uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij benadrukte dat de WHO volgens hem onvoldoende effectief heeft gereageerd op de Covid-19-pandemie en andere wereldwijde gezondheidscrises. Trump bekritiseerde de WHO vanwege het gebrek aan onafhankelijkheid van politieke invloeden van lidstaten en de vermeende oneerlijke financiële eisen, met name ten opzichte van de bijdragen van landen zoals China. Bij de ondertekening van een uitvoerend bevel kort na zijn inauguratie voor een tweede termijn, verklaarde Trump dat de Verenigde Staten niet langer bedrogen zouden worden door de WHO en dat de situatie moest veranderen.
De WHO betreurt de beslissing van de Verenigde Staten en hoopt op een heroverweging van deze stap. Ze benadrukken het belang van een constructieve dialoog die zowel de Amerikanen als mensen wereldwijd ten goede komt. De Verenigde Staten zijn de grootste financiële donor van de WHO en dragen ongeveer 18% bij aan de totale financiering. Het vertrek van de VS zal naar verwachting programma’s van de WHO, gericht op onder andere tuberculose en hiv/aids, in gevaar brengen. Deskundigen vrezen voor de gevolgen van deze terugtrekking op de wereldwijde gezondheidszorg en waarschuwen voor mogelijke risico’s voor toekomstige pandemieën.
De Amerikaanse regering zal zich terugtrekken uit de WHO en alle financiële bijdragen stopzetten gedurende een opzegtermijn van 12 maanden. De Bill and Melinda Gates Foundation zal na de Verenigde Staten de op één na grootste donor van de WHO zijn. Deze ontwikkelingen benadrukken de complexiteit en gevolgen van beslissingen binnen de internationale gezondheidszorg en roepen op tot een nauwere samenwerking en dialoog om de wereldgezondheid te waarborgen.