Michael Bloomberg was burgemeester van New York City van 2002 tot 2013. (Foto: AFP) Op donderdag maakte miljardair Michael Bloomberg bekend dat zijn stichting de VN-organisatie voor klimaatverandering zal financieren, nadat president Donald Trump had aangekondigd dat de Verenigde Staten zich voor de tweede keer uit het Klimaatakkoord van Parijs zouden terugtrekken. De interventie van Bloomberg is bedoeld om ervoor te zorgen dat het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering (UNFCCC) volledig gefinancierd blijft, ook al stoppen de Verenigde Staten met hun bijdragen. Normaal gesproken levert de Verenigde Staten 22 procent van het budget van het UNFCCC-secretariaat, waarbij de operationele kosten van het orgaan voor de jaren 2024-2025 zijn geraamd op 88,4 miljoen euro ($96,5 miljoen).
“Van 2017 tot 2020, tijdens een periode van federale inactiviteit, gingen steden, staten, bedrijven en het publiek de uitdaging aan om de toezeggingen van ons land na te komen – en nu zijn we bereid om het opnieuw te doen,” zei Bloomberg, die optreedt als speciale VN-gezant voor klimaatambitie en -oplossingen, in een verklaring. Dit is de tweede keer dat Bloomberg de verantwoordelijkheid op zich neemt om het gat op te vullen dat is ontstaan door de terugtrekking van de Amerikaanse federale overheid. In 2017, na de eerste terugtrekking van de regering-Trump uit het akkoord van Parijs, beloofde Bloomberg tot $15 miljoen voor de ondersteuning van de UNFCCC.
Bovendien lanceerde hij “America’s Pledge,” een initiatief dat erop gericht is de niet-federale klimaatverbintenissen van de VS te volgen en te rapporteren, zodat de wereld de Amerikaanse voortgang kan volgen alsof het land nog steeds een volledig toegewijde partij was bij het Akkoord van Parijs. Bloomberg herhaalde zijn inzet om de Amerikaanse rapportageverplichtingen ook deze keer na te komen. “Bijdragen als deze zijn van cruciaal belang om het VN-secretariaat voor klimaatverandering in staat te stellen landen te ondersteunen bij het nakomen van hun verbintenissen onder het Akkoord van Parijs en het bevorderen van een toekomst met lage emissies, veerkracht en veiligheid voor iedereen,” aldus VN-klimaatchef Simon Stiell.