Verdragsfondsen en PKF: een voorbeeld van goed bestuur

In een recent bericht werd gemeld dat Nederland 5 miljoen verdragsmiddelen heeft overgedragen aan Suriname, specifiek voor het Produktie KredietFonds (PKF). Deze overdracht heeft relatief soepel plaatsgevonden, ondanks dat het niet vanzelfsprekend is dat Nederland deze middelen overmaakt: je wilt immers niet achteraf ontdekken dat het geld niet doelmatig is besteed en misschien zelfs gebruikt voor onduidelijke doeleinden. Het PKF is in december 2022 opgericht door de regering van de Republiek Suriname om relatief goedkope leningen (5% rente) te verstrekken aan bedrijven binnen de productiesector (dus niet voor handel, auto-aankopen of woningbouw; voor de landbouw is er het NOFA fonds). Deze productie (goederen en diensten) moet kenmerken vertonen zoals waarde toevoeging, werkgelegenheid, export, importvervanging en innovatie. De financiën van het PKF worden beheerd door de Nationale Ontwikkelings Bank (NOB), maar het PKF heeft een eigen bestuur.

Een van de belangrijkste redenen waarom de overdracht van middelen voor het PKF relatief gemakkelijk heeft plaatsgevonden, ligt in het feit dat het PKF aanzienlijke tijd en moeite heeft gestoken in de opzet en werking van het fonds voordat er ook maar één cent aan krediet werd verstrekt. Dit betreft onder andere zaken als hoe aanvragen worden ingediend, hoe deze worden beoordeeld, hoe de effectiviteit van het fonds wordt gemeten, hoe verantwoording wordt afgelegd, en wat het bestuur wel of niet mag doen. De opzet en werking van het fonds dienen gebonden te zijn aan de principes van ‘good governance’, waaronder transparantie, gelijke behandeling van aanvragen, en het vermijden van belangenverstrengeling. Concreet heeft het bestuur van het PKF, samen met de directie en staf van de Nationale Ontwikkelings Bank, verschillende maatregelen getroffen om in overeenstemming te handelen met de principes van ‘good governance’: – Een bestuursreglement waarin duidelijke bepalingen zijn opgenomen ter voorkoming van belangenverstrengeling. – Een transparant proces voor de behandeling van kredietaanvragen, waarin de verantwoordelijkheden, volgorde en tijdsduur van verschillende acties zijn vastgelegd. Dit proces is online toegankelijk voor geïnteresseerden. – Een objectieve methode om te evalueren in hoeverre een aanvraag voldoet aan de doelstellingen van het PKF (via een scorecard). – Regelmatige interne en externe evaluaties van de werking en uitgaven van het fonds. – Prestatie-indicatoren om de efficiëntie van het fonds en de prestaties van verstrekte leningen op ieder moment te monitoren, beoordelen en waar nodig bij te sturen. – Jaarlijkse impactrapportages die het uiteindelijke effect van het fonds op de sociaaleconomische situatie van Suriname weergeven: hoeveel vrouwen, jongeren en districten zijn betrokken en welke sectoren hebben toegang gekregen tot krediet? Hoeveel werkgelegenheid is gerealiseerd en welke nieuwe producten zijn op de markt geïntroduceerd? – Het toepassen van goede praktijken (zelfs best-in-class) uit binnen- en buitenland voor de definitie van termen, prestatiedoelen, fondswerking en procedures. – Documentatie van diverse besluiten, werkzaamheden, structuren, etc. In wezen zou een nieuw bestuur op elk moment kunnen instappen; de ‘handleiding’ is al beschikbaar.

Het heeft dan ook bijna zes maanden geduurd na de instelling van het bestuur alvorens de eerste kredieten werden verstrekt: de realisatie van de bovengenoemde zaken was een voorwaarde voor het verstrekken van kredieten! Dit heeft geleid tot een vlotte werking van het fonds, een gemakkelijke rapportage naar buiten en een goede reputatie bij ontwikkelingspartners. De bijdrage en inzet van de NOB zijn in dit opzicht zeker het vermelden waard!

De resultaten zijn ook indrukwekkend: in één jaar tijd heeft het PKF: – De werkgelegenheid bij aanvragers met 25% verhoogd. – De productiecapaciteit met 50% vergroot. – Drie nieuwe producten op de markt gebracht. – Kredieten verstrekt in zeven districten. In de komende maanden plannen ze nog twee nieuwe producten te lanceren: 1) Technische assistentie om ondernemers te helpen efficiënter, effectiever en kwalitatief beter te produceren, en 2) een product gericht op jongeren, recent afgestudeerden en startups die vaak niet direct over voldoende onderpand beschikken, maar wel vol ambitie en ideeën zitten.

Het PKF hoopt hiermee een voorbeeld te stellen voor andere organisaties door de kracht van ‘Good Governance’ aan te tonen en hoe dit Surinaamse ondernemers in het MKB-segment kan helpen de ruggengraat van de economie te vormen. Het PKF nodigt dan ook iedereen uit om gebruik te maken van het fonds, zodat men in de ondernemerswereld kan stappen of hun bedrijf naar grotere hoogten kan tillen.

Bestuur Produktie KredietFonds

Deel dit: