VN: Extremen weer verhogen het hongerrisico in Latijns-Amerika

Een vrouw verfrist zich onder een douche in een bar, terwijl restaurants maatregelen treffen om de hitte te verlagen, te midden van hoge temperaturen in Rio de Janeiro, Brazilië. (Foto: Reuters) Klimaatvariabiliteit en extreme weersomstandigheden treffen minimaal 20 Latijns-Amerikaanse landen en verhogen het gevaar voor honger en ondervoeding in de regio, volgens een maandag gepubliceerde studie van meerdere instanties van de Verenigde Naties (VN).

De economieën in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied zijn sterk afhankelijk van landbouw, veeteelt, bosbouw en visserij, sectoren die rechtstreeks verband houden met voedselzekerheid en bijzonder kwetsbaar zijn voor droogtes, overstromingen en stormen. Wetenschappers hebben gewaarschuwd dat extreem weer zal toenemen als gevolg van klimaatverandering. Als de op een na meest kwetsbare regio ter wereld, na Azië, zou Latijns-Amerika kunnen worstelen met zelfvoorziening in voedsel.

Volgens de studie hadden extreme weersomstandigheden effect op 74% van de landen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, waarbij de helft van de onderzochte landen werd beschouwd als een waarschijnlijke oorzaak van toegenomen ondervoeding. Het rapport, getiteld “Regionale Overzicht van Voedselzekerheid en Voeding 2024”, benadrukte dat honger in 2023 41 miljoen mensen trof, ofwel 6,2 procent van de bevolking in de regio.

De studie documenteerde enige recente voortgang; het aantal mensen dat honger leed in de regio was in 2023 met 2,9 miljoen verminderd ten opzichte van 2022 en met 4,3 miljoen ten opzichte van 2021. Echter, de studie waarschuwde dat deze positieve trend mogelijk zou kunnen worden onderbroken door klimaatbedreigingen. “Klimaatvariabiliteit en extreme weersomstandigheden verlagen de landbouwproductiviteit, verstoren de voedselvoorzieningsketens, verhogen de prijzen, beïnvloeden de voedselomgeving en bedreigen de voortgang in het verminderen van honger en ondervoeding in de regio,” aldus de studie.

Het rapport werd opgesteld door vijf instanties van de Verenigde Naties; de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling, de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, het Wereldvoedselprogramma en het Kinderfonds van de Verenigde Naties.

Deel dit: