Trump stelt invoertarieven in voor Mexico, Canada en China

Een drone-opname toont vrachtwagens die in de rij staan bij de grensovergang Zaragoza-Ysleta om de Verenigde Staten binnen te komen, in Ciudad Juarez, Mexico. (Foto: Reuters) De Amerikaanse president Donald Trump heeft op zaterdag 25% tarieven opgelegd op importen uit Canada en Mexico, en 10% op goederen uit China, met ingang van dinsdag. Hij heeft aangegeven dat deze tarieven van kracht blijven totdat er een einde komt aan de nationale noodsituatie met betrekking tot het drugfenomeen fentanyl en illegale immigratie naar de VS.

Importen van energieproducten uit Canada krijgen slechts 10% invoerrechten, terwijl energie-importen uit Mexico de volledige 25% heffing krijgen, aldus ambtenaren tijdens een persconferentie. De drie landen vormen de belangrijkste handelspartners van de Verenigde Staten, wat zorgen wekt dat de heffingen kunnen leiden tot hogere prijzen. Provinciale autoriteiten en bedrijfsleiders in Canada hebben furieus gereageerd en aangedrongen op stevige tarieven op importen uit de VS. Een hoge functionaris uit Mexico verklaarde dat Mexico met vergeldingsheffingen zou reageren.

De heffingen gaan dinsdag om 12:01 uur lokale tijd in, volgens het schriftelijke bevel van Trump. Importen die voor 12:01 uur op zaterdag zijn ingeladen op een schip of op hun laatste vervoermiddel voordat ze de VS binnenkomen, zijn vrijgesteld van de tarieven. Amerikaanse aandelen sloten vrijdag lager nadat het Witte Huis aanhad gegeven dat president Trump op zaterdag 25% tarieven zou invoeren op Canadese en Mexicaanse importen, en 10% tarieven op Chinese goederen.

Trump riep de nationale noodtoestand uit op basis van de International Emergency Economic Powers Act en de National Emergencies Act om de tarieven te ondersteunen, wat hem verstrekkende bevoegdheden geeft om sancties op te leggen ten behoeve van crisisbeheersing. Deze zijn echter nog niet getest voor grootschalige tarieven, zoals bevestigd door handelsadvocaten. Ambtenaren van het Witte Huis lieten weten dat er geen uitsluitingen van de tarieven zullen zijn, en als Canada, Mexico of China een vergelding zouden inzetten tegen Amerikaanse export, Trump waarschijnlijk naar een verhoging van de Amerikaanse tarieven zou overgaan.

Premier Doug Ford van Ontario liet via een X-bericht op sociale media weten dat Canada “nu geen andere keus heeft dan terug te slaan en hard terug te slaan.” “Als premier van Ontario sta ik volledig achter de federale overheid en steun ik een sterke en krachtige reactie die de Amerikaanse tarieven dollar voor dollar evenaart,” vertelde Ford. De premier van Nova Scotia, Tim Houston, gaf opdracht om alle alcohol geïmporteerd uit de VS uit de schappen van de provinciale winkels te verwijderen. Premier Justin Trudeau van Canada, die eerder had gedreigd met zware vergeldingsmaatregelen mocht Trump tarieven invoeren, zou later op zaterdag een verklaring afleggen.

Het Mexicaanse ministerie van Economie gaf aan dat het geen onmiddellijke reactie had. Toch meldde een hoge ambtenaar van Mexico aan Reuters dat het land later op zaterdag met vergeldingstarieven zou reageren. De Witte Huis-functionarissen gaven aan dat Canada specifiek niet langer zou profiteren van de “de minimis” Amerikaanse vrijstelling van invoerrechten voor kleine zendingen onder de $ 800. Deze ambtenaren stelden dat Canada, samen met Mexico, een kanaal is geworden voor de verzending van fentanyl en de voorafgaande chemicaliën naar de VS via kleine pakketten die niet vaak door douaneagenten worden gecontroleerd.

Trump, die zaterdag op zijn landgoed Mar-a-Lago in Florida speelde golf voordat hij de order ondertekende, weigerde met verslaggevers te spreken over de tarieven. Hij dreigde met deze tarieven als drukmiddel om krachtige maatregelen te forceren tegen de toestroom van het opiaat fentanyl en de grondstoffen daarvoor vanuit China via Mexico en Canada, evenals om illegale immigranten die de Amerikaanse grenzen oversteken, tegen te houden. Nog geen twee weken na zijn herverkiezing verandert Trump de gangbare normen van hoe de Verenigde Staten worden bestuurd en hoe ze omgaan met zowel buren als de rest van de wereld.

Op vrijdag beloofde hij de heffingen voort te zetten, ondanks dat hij toegaf dat dit verstoringen en ontberingen voor Amerikaanse huishoudens zou kunnen veroorzaken. Een model dat de economische impact van Trumps tariefplan meet, opgesteld door EY Chief Economist Greg Daco, suggereert dat het de Amerikaanse groei dit jaar met 1,5 procentpunt zou verminderen, Canada en Mexico in een recessie zou dwingen en “stagflatie” zou kunnen inluiden. “We hebben benadrukt dat scherpe tariefverhogingen tegen Amerikaanse handelspartners een stagflatoire schok kunnen veroorzaken – een negatieve economische impact gecombineerd met een inflatoire druk – terwijl ze ook de volatiliteit op de financiële markten kunnen verhogen,” schreef Daco op zaterdag.

Die volatiliteit kwam vrijdag duidelijk naar voren, toen zowel de Mexicaanse peso als de Canadese dollar daalden na Trumps belofte om zijn dreigementen waar te maken. Ook de Amerikaanse aandelenmarkten daalden, terwijl de rendementen van staatsobligaties stegen.

Deel dit: