Palestijnen wandelen langs het puin van gebouwen die tijdens het Israëlische offensief verwoest zijn, te midden van een wapenstilstand tussen Israël en Hamas, in Rafah, gelegen in het zuidelijke gedeelte van de Gazastrook. (Foto: Reuters)
De schokkende actie leidde tot snelle veroordeling door het regionale zwaargewicht Saudi-Arabië, waarvan Trump hoopt dat het contacten met Israël zal aangaan. Een vertegenwoordiger van de Palestijnse militante organisatie Hamas, die de Gazastrook beheerde voordat zij daar een brute oorlog tegen Israël voerden, verklaarde dat Trumps uitspraken over het overnemen van de enclave “absurd” waren. “Trumps opmerkingen over zijn verlangen om Gaza te controleren zijn belachelijk en absurd, en elk idee in deze richting kan de regio in vuur en vlam zetten,” vertelde Sami Abu Zuhri aan Reuters. Trump onthulde zijn onverwachte plan zonder details te verstrekken, tijdens een gezamenlijke persconferentie op dinsdag met de bezoekende Israëlische premier Benjamin Netanyahu. “De VS zullen de Gazastrook overnemen en wij zullen er ook een taak mee uitvoeren… we gaan het ontwikkelen, duizenden en duizenden banen creëren, en het zal iets zijn waar het hele Midden-Oosten erg trots op kan zijn,” vertelde Trump aan de pers, klinkend als de vastgoedontwikkelaar die hij ooit was.
De aankondiging volgde op Trumps schokkende voorstel eerder op dinsdag voor de permanente herplaatsing van meer dan twee miljoen Palestijnen uit Gaza naar buurlanden, waarbij hij de enclave – waar de eerste fase van een fragiel Israëlisch-Hamas wapenstilstand en een akkoord voor gijzelaarsvrijlating van kracht is – beschreef als een “slooplocatie”. De VS die een direct belang in Gaza zouden nemen, zou in strijd zijn met het langdurige beleid in Washington en voor een groot deel van de internationale gemeenschap, die steeds heeft volgehouden dat Gaza deel moet uitmaken van een toekomstige Palestijnse staat die de bezette Westelijke Jordaanoever omvat. Trump kan verwachten dat zowel bondgenoten als tegenstanders zich fel zullen verzetten tegen elke Amerikaanse overname van Gaza, en zijn voorstel roept de vraag op of de Midden-Oostenmacht Saudi-Arabië bereid zou zijn zich aan te sluiten bij een hernieuwde en door de VS bemiddelde poging tot een historische normalisering van de verhoudingen met de Amerikaanse bondgenoot Israël. Saudi-Arabië, ook een belangrijke bondgenoot van de VS, verwerpt alle pogingen om de Palestijnen van hun grondgebied te verdrijven, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië in een verklaring op woensdag.
Saudi-Arabië verklaarde dat het geen banden met Israël zou aangaan zonder de oprichting van een Palestijnse staat, hetgeen in tegenspraak is met de bewering van de Amerikaanse president Donald Trump dat Riyadh geen Palestijns thuisland eiste toen hij stelde dat de VS de Gazastrook wil overnemen. De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft de houding van het koninkrijk bevestigd op ‘een duidelijke en expliciete manier’ die onder geen enkele omstandigheid enige interpretatie toelaat, volgens de verklaring. Trump zei dat hij van plan is om Gaza, Israël en Saudi-Arabië te bezoeken, maar hij gaf geen indicatie wanneer hij een dergelijke reis zou maken. Netanyahu, die door Trump meerdere keren bij zijn bijnaam “Bibi” werd genoemd, wilde niet in detail ingaan op het voorstel, behalve om Trump te prijzen voor het proberen van een nieuwe benadering. De Israëlische leider, wiens leger meer dan een jaar lang hevig had gevochten met Hamas-militanten in Gaza, gaf aan dat Trump “out of the box denkt met frisse ideeën” en “bereidheid toonde om conventioneel denken te doorbreken.”
Verplaatsing is een uiterst gevoelig thema voor zowel Palestijnen als Arabische landen. Terwijl er in de oorlog in Gaza werd gevochten, vreesden Palestijnen opnieuw te maken te krijgen met een nieuwe ‘Nakba’, of catastrofe, een periode waarin honderdduizenden mensen hun huizen verloren tijdens de oorlog die leidde tot de oprichting van de staat Israël. Wat betreft het Saudische beleid in het Midden-Oosten, staat er veel op het spel voor zowel Trump als Israël. De Verenigde Staten hebben maandenlang diplomatieke inspanningen geleverd om Saudi-Arabië, een van de machtigste en invloedrijkste Arabische landen, te overtuigen de banden met Israël te normaliseren en het land te erkennen. Echter, de oorlog in Gaza, die in oktober 2023 begon, heeft Riyad ertoe gebracht de kwestie te negeren vanwege de woede van de Arabieren over het Israëlische offensief.
Trump hoopt dat Saudi-Arabië de stap zal zetten in de voetsporen van landen zoals de Verenigde Arabische Emiraten, dat een centrum voor handel en het bedrijfsleven in het Midden-Oosten is, en Bahrein, dat in 2020 de zogenaamde Abraham-akkoorden heeft ondertekend en de banden met Israël heeft genormaliseerd. Hiermee werden ze de eerste Arabische staten in een kwart eeuw die een lang bestaand taboe doorbraken. Het aangaan van banden met Saudi-Arabië zou een aanzienlijke overwinning zijn voor Israël, aangezien het koninkrijk een enorme invloed heeft in het Midden-Oosten, de bredere moslimwereld en ’s werelds grootste olie-exporteur is. Dinsdag drong Trump er bij Jordanië, Egypte en andere Arabische landen op aan om inwoners van Gaza op te nemen en beweerde dat de Palestijnen geen andere keus hebben dan de kuststrook te verlaten, die herbouwd moet worden na bijna 16 maanden van verwoestende oorlog tussen Israël en de Hamas-militanten. Een schadebeoordeling van de VN, vrijgegeven in januari, toonde aan dat het opruimen van meer dan 50 miljoen ton puin dat achterbleef na de Israëlische bombardementen tot 21 jaar kan duren en tot 1,2 miljard dollar zou kunnen kosten. Tot Trumps aankondiging hebben de Verenigde Naties en de Verenigde Staten altijd gepleit voor een visie van twee staten, Israël en Palestina, die naast elkaar bestaan binnen veilige en erkende grenzen. Palestijnen streven naar een staat op de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en de Gazastrook, gebieden die door Israël zijn veroverd tijdens de oorlog van 1967 met de aangrenzende Arabische staten.