DNA en Nederlandse universiteiten houden symposium

Op donderdag 6 februari 2025 vond in de nieuwbouw van De Nationale Assemblée (DNA) een symposium plaats met de titel Statuut 1954. Het thema van dit symposium was: “70 jaar Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden, 50 jaar Onafhankelijkheid Suriname, Inwerkingtreding nieuw Burgerlijk Wetboek: Reflectie en Toekomst.” Dit evenement werd georganiseerd door DNA in samenwerking met de Open Universiteit van Nederland en de Universiteit Antwerpen.

De opening van het symposium werd verricht door de voorzitter van DNA, Marinus Bee, terwijl ook president Chandrikapersad Santokhi een toespraak hield. De sprekers uit Suriname omvatten onder anderen dr. M. Hassankhan, dr. A. Ramautar, dr. W. Pherai, prof. dr. mr. M. Veira en mr. E. Rudge. Iedere sessie werd afgesloten met een plenaire discussie, die werd geleid door prof. dr. Viola Heutger. De sprekers bespraken onder meer de geschiedenis van Suriname en de factoren die hebben geleid tot de onafhankelijkheid van het land, alsook de totstandkoming van het statuut en het nieuwe Burgerlijk Wetboek, dat op 1 mei 2025 in werking zal treden.

In zijn toespraak benadrukte president Santokhi het belang van een bloeiende economie voor een goed functionerende rechtsstaat in Suriname. Hij stelde dat het ontbreken van economische voorspoed zal resulteren in mislukte welvaart voor de bevolking. Daarom is dit symposium cruciaal voor het verkrijgen van inzichten die kunnen dienen als basis voor beleid dat moet worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Het Statuut heeft een positieve impact gehad op de ontwikkeling van Suriname, doordat het het land de gelegenheid bood om ervaring op te doen met zelfbestuur en een eigen politieke identiteit te vormen.

Deze periode vormde de basis voor de onafhankelijkheid van Suriname en het staatsbestel. Ook de relatie met Nederland en de Nederlandse Antillen kwam aan bod in de diverse keynote toespraken. Het Statuut, dat op 15 december 2024 zijn 70-jarig bestaan vierde, werd prominent genoemd in verschillende toespraken. Het symposium eindigde met een plenaire discussie met als thema: “Inspiratie uit het verleden, visie voor de toekomst.” (CDS)

Deel dit: