Daniel Noboa en Luisa González zullen in april in de tweede ronde van de verkiezingen in Ecuador tegen elkaar strijden. (Foto: Reuters)
Het duo staat in april nu tegenover elkaar in een tweede ronde. De uitslag is veel beperkter dan de peilingen hadden voorspeld, wat suggereert dat het moeilijker kan worden om een uitspraak te doen over de tweede ronde. De krappe uitslag heeft ook de hoop van Noboa’s aanhangers aangetast. Zij waren namelijk gesterkt door een vroege exitpoll, die aangaf dat hij de overwinning mogelijk veilig kon stellen. Aanhangers van de president verzamelden zich in Quito. Ze zwaaiden met vlaggen, droegen T-shirts met zijn afbeelding en hanteerden levensgrote kartonnen figuren van de zittende president. Deze uitsparingen, waarop Noboa in verschillende outfits te zien is – van pakken tot tanktops en zonnebrillen – zijn inmiddels alomtegenwoordige symbolen in het hele land geworden en versieren voordeuren, appartementenramen en zelfs autokappen.
Noboa’s presidentschap wordt gekenmerkt door zijn aandacht voor het bestrijden van ernstig bendegeweld. Hij voerde noodmaatregelen in en zette het leger in op de straat en in gevangenissen om de toenemende criminaliteit aan te pakken. Veel van zijn aanhangers hopen dat hij in de tweede ronde een mandaat krijgt om zijn veiligheidsbeleid voort te zetten. “Hij heeft ons enorm geholpen, toen het bendegeweld zo erg was dat we niet eens meer naar buiten konden,” aldus Fernanda Iza. De 45-jarige voegde toe: “De steun van het leger die hij heeft geïntroduceerd – hun aanwezigheid helpt al.” “Hij heeft ons een zekere stabiliteit gebracht. Er zijn nog veel problemen, maar ik hoop dat hij doorgaat met zijn plan.”
Juan Diego Escobar (16) sprak zijn optimisme uit over de kansen van Noboa. “Ik denk dat de meerderheid van de mensen die op andere kandidaten hebben gestemd, in de tweede ronde liever op Daniel Noboa stemmen,” zei hij. “Noboa gaat goed om met onzekerheid. Criminaliteit is redelijk onder controle. Ik denk dat hij ook de economie zal verbeteren.” Miriam Naranjo merkte op dat Noboa, ondanks zijn status als zittende president, ‘verandering’ vertegenwoordigde. Ze voegde eraan toe: “We hebben het werk dat hij tot nu toe heeft verricht nodig om door te gaan. Het is nog maar recent. We hadden een grotere marge verwacht, dus we moeten werken aan het behoud van die steun voor onze kandidaat.”
Ondanks enige successen, zoals de arrestatie van belangrijke bendeleiders en een lichte daling van het geweld in de gevangenissen, blijft geweldcriminaliteit een groot probleem. Gewelddadige sterfgevallen daalden in 2024, maar blijven rond recordniveaus. Alleen al in januari 2025 werden 750 moorden gerapporteerd. González – een protegé van voormalig president Rafael Correa – heeft Noboa bekritiseerd omdat hij niet in staat is belangrijke beloften na te komen, zoals het stimuleren van de economie, het verlagen van brandstofprijzen en het aanpakken van gewelddadige criminaliteit. Hoewel ze soortgelijke militaire en politietaken heeft voorgesteld om criminaliteit te bestrijden, legt ze in haar campagne de nadruk op het verhogen van de sociale uitgaven in de meest gewelddadige regio’s van Ecuador.
Critici van Noboa beschuldigden hem ook van een te trage reactie op de ernstige droogte die vorig jaar leidde tot langdurige stroomuitval. Tijdens de campagne veroorzaakte de zittende president ook controverse door te weigeren zijn presidentiële verantwoordelijkheden te delegeren aan vicepresident Verónica Abad, en verwees daarbij naar een maas in de kieswet. Deze beslissing leidde tot een openbaar meningsverschil tussen hen beiden. De aanhangers van Luisa González beschouwen haar als een kans op verandering. Gonzalo Cajas (46) vroeg zich af: “Waarom is er criminaliteit? Er is armoede. Er is honger. Dus er zou iemand moeten zijn die echt op de hoogte is van de Ecuadoriaanse arbeiders, zodat het land vooruitgaat.” Alejandra Tufiño (42) voegde toe: “De veiligheid van het land is in duigen gevallen. Ik wil verandering. Ik zeg niet dat zij het allemaal gaat oplossen – maar laten we kijken wat er gebeurt als we haar een kans geven.”
Sommige kiezers zijn nog steeds teleurgesteld in beide kandidaten. Gabriela Cajo (39), die een kandidaat van de partij van de vermoorde presidentskandidaat van 2023, Fernando Villavicencio, steunde, uitte haar frustratie over het gebrek aan vooruitgang op het gebied van criminaliteit. “Daniel Noboa staat voor angst, en wij staan voor hoop, verandering. Wij willen geen staat van oorlog, wij willen vrede,” zei ze. “Ik denk dat we allemaal geïrriteerd zijn over de verkiezingsprocessen in het land. Het laatste wat we willen is een tweede ronde en nog meer kosten.”
Er zal een enorme polarisatie zijn. Er zal veel tegenstand zijn tegen wie er ook wint. We zullen opnieuw moeten kiezen wie de minst ergerlijke kandidaat is. Wie er in april ook wint, hij of zij zal worden geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen. Ecuador blijft zich worstelen met ongebreidelde criminaliteit, terwijl drugskartels strijden om de controle over winstgevende smokkelroutes via de havens. Ontvoeringen en moorden blijven dagelijkse gebeurtenissen. Het land kampt daarnaast met hoge werkloosheid, een zwakke economie en een energiecrisis die vorig jaar leidde tot stroomuitval van maar liefst 14 uur. Noboa heeft beloofd deze kwesties aan te pakken door banen te creëren, investeringen aan te trekken en de productie van hernieuwbare energie te verhogen. Ondertussen wijst González op de noodzaak van economische hervormingen, sociale investeringen en een sterkere focus op de aanpak van armoede.