Minister Albert Ramdin presenteert zijn visie op de organisatie als kandidaat voor de functie van secretaris-generaal van de OAS. De toespraken waren live te volgen. (Beeld: OAS)
Met de kaarten op tafel lijkt het vrijwel zeker dat minister Albert Ramdin (Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking) op 10 maart zal worden gekozen als secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Op maandag hebben Ramdin en zijn tegenkandidaat, minister Rubén Ramírez Lezcano uit Paraguay, hun visie gepresenteerd over de toekomst van de OAS. Toen Ramdin om een reactie werd gevraagd, vertelde hij aan Starnieuws dat hij naast de 14 stemmen van Caricom ook steun ontvangt van Chili, Peru en Honduras. Binnenkort zal ook Bolivia zijn steun aankondigen. Bovendien zijn er nog enkele andere landen die van plan zijn op Ramdin te stemmen. Er zijn 17 stemmen nodig om gekozen te worden en deze zijn reeds toegezegd.
Tijdens de speciale vergadering in de Hall of the Americas in het hoofdkantoor van de OAS in Washington DC is het verplicht dat de kandidaten zich presenteren. Later deze maand vindt er een soortgelijke bijeenkomst plaats voor de functie van assistent-secretaris-generaal. Tot op heden zijn er geen kandidaten voor deze functie, aldus Ramdin. Na de presentatie hebben verschillende landen vragen gesteld aan de kandidaten. Caricom-landen hebben openlijk hun steun voor Suriname uitgesproken. Op het hoogste politieke niveau is er overeenstemming bereikt om eensgezind te stemmen op de kandidaat van Suriname. Dit is ook aan Ramírez gecommuniceerd tijdens zijn rondreis door het Caribisch gebied.
Ramdin kent de OAS als zijn broekzak. Hij heeft tien jaar lang als assistent-secretaris-generaal gediend. Daarnaast was hij de vertegenwoordiger van Suriname bij de OAS en heeft hij ook voor de organisatie gewerkt. De minister geeft aan dat er breed vertrouwen in hem is en dat men op basis van zijn ervaring weet wat er speelt binnen de organisatie. Er zijn tal van vraagstukken die opgelost moeten worden. De OAS moet ook efficiënter en effectiever functioneren. Tevens zijn er bezuinigingen nodig vanwege een tekort op de begroting.
Dialoog en overleg zijn essentieel om diverse grensoverschrijdende problemen aan te pakken. De situatie in Haïti staat bovenaan de agenda. Dit geldt ook voor vraagstukken zoals klimaatverandering, migratie en veiligheid. Er moeten vreedzame oplossingen komen voor politieke, juridische en sociale problemen. Op de lange termijn dient er gefocust te worden op economische en politieke stabiliteit. Er dienen meer momenten van overleg te worden geïntroduceerd om van de problemen af te komen. Vandaag zijn er gesprekken met niet-gouvernementele organisaties en verschillende instanties en instellingen. Iedereen moet goed geïnformeerd worden over de visie om de actuele kwesties aan te pakken. Na de presentaties ontving Ramdin positieve feedback.