Column: Zowel de geit als de kool blijft gespaard

De kool en de geit worden ontzien om eigen belangen te beschermen.

Over 102 dagen zal het volk bepalen wie naar huis gestuurd zal worden en wie de leiding over de Republiek Suriname zal krijgen. Deze regering voortmoddert, gehavend, naar de finish. Sinds het ondertekenen van de overeenkomst tussen VHP, ABOP, NPS en PL zijn er onenigheden binnen de coalitie. Eerst zou er een ministerie van Oil & Gas komen dat aan de NPS zou worden toegewezen. Dit was vastgelegd in een akkoord na de verkiezingen van mei 2020. Toen het er daadwerkelijk op aan kwam, vond de ABOP het niet langer een goed idee dat dit nieuw op te richten ministerie naar de groene partij ging, omdat ze zelf ook interesse hadden. Uiteindelijk is besloten om af te zien van de oprichting van dit nieuwe ministerie. In het prille begin werden de kool en de geit al gespaard.

Telkens wanneer de scheur in de coalitie wijder werd, is met olifantslijm alles bij elkaar gehouden, zo goed en zo kwaad als het kon. De regering was nauwelijks een jaar aan de macht of de toenmalige ABOP-minister van Grondbeleid en Bosbeheer, Diana Pokie, viel uit de gratie bij Bigi Bravo. President Chan Santokhi kon toen niet optreden, aangezien Pokie geen steun meer zou hebben binnen de ABOP. Hoewel hij ministers benoemt en ontslaat, heeft Pokie uiteindelijk het onderspit moeten delven, omdat de financiële belangen groot waren. Inmiddels heeft ze zich aangesloten bij de groene partij.

Na een lange periode van onvrede heeft de NPS zich twee jaar geleden – in februari 2023 – teruggetrokken uit de wankele coalitie. De breuk was onomkeerbaar. De NPS werd behandeld als het vijfde wiel aan de wagen. In de coalitietop namen de president en de vicepresident de besluiten. Veel beslissingen werden zonder enige inbreng van de groene partij genomen. Er werden signalen afgegeven dat er een onherstelbare breuk aanstaande was, maar deze werden genegeerd.

De nieuwe ruzie in de coalitie was tussen de ABOP en Pertjajah Luhur (PL). De halalpoliticus Bronto moest het veld ruimen om “de coalitie te kunnen behouden”. Hij werd beschuldigd van malversaties, maar de CLAD is sinds oktober vorig jaar met de zaak op een slakkengang aan het onderzoeken. Intussen worden de pijlen op de president gericht omdat hij volgens PL met twee maten meet en zich niet houdt aan gemaakte afspraken. Afgelopen zaterdag werd de president tijdens een partijbijeenkomst door zijn eigen coalitiepartij uitgemaakt voor leugenaar.

Momenteel staat minister Delano Landvreugd van Binnenlandse Zaken onder vuur. Een terrein dat in landsbelang in 2014 is ingetrokken, waar een crisisopvang voor kinderen in nood van het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting zou komen, is zonder de correcte procedures gratis weggegeven. Destijds heeft het ministerie meer dan SRD 1 miljoen moeten betalen voor het terrein om de vorige eigenaren te compenseren voor het erfpachtrecht dat in landsbelang was vervallen. De minister, die jurist is, had hiervan beter op de hoogte moeten zijn. Ook minister Dinotha Vorswijk heeft de vele fouten die gemaakt zijn verder laten accumuleren.

Voor de zoete vrede zullen wederom de kool en de geit worden gespaard. Er zijn fouten gemaakt en die zullen hersteld worden, maar het behoud van de coalitie weegt zwaarder dan onpartijdig op te treden. Het teruggeven van de grond maakt de fouten die opzettelijk zijn gemaakt niet ongedaan. In de financiële administratie staan alleen de verworvenheden genoteerd, maar niet de vele misstanden die met de mantel der liefde worden bedekt. Eén corrupte zaak meer of minder, wat maakt dat uit… Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. De corruptiestank is niet langer vol te houden. Als de geit wordt ontzien, moet dat ook voor de kool gelden…

Nita Ramcharan

Deel dit: