‘Alle fraaie beloften zijn slechts misleiding’

Tijdens het programma LALA op SUN WEB TV kwamen de economen Winston Ramautarsing en Iwan Poerschke aan het woord over de realiteit achter verkiezingsbeloften met betrekking tot economische groei en sociale verbeteringen in Suriname. Dit is een cruciaal onderwerp, vooral in een tijd waarin de verwachtingen van de bevolking hoog zijn, maar de middelen beperkt. In deze blogpost duiken we dieper in hun inzichten en analyses over de huidige economische situatie en de uitdagingen die we tegenkomen.

De Realiteit van Verkiezingsbeloften

Wat kunnen we verwachten van de beloften die politici doen? Ramautarsing benadrukt dat veel van deze beloftes “belazerij” zijn. Hij roept op tot prioriteiten stellen om de beschikbare middelen effectief te benutten.

Prioriteiten Stellen

  • Kleinschalige projecten: Deze projecten moeten gericht zijn op echte behoeften van de bevolking.
  • Efficiëntie met beperkte middelen: Ramautarsing pleit voor slimme bestuur, om met weinig geld toch veel te bereiken.

“Met weinig geld en veel bestuur en slimheid overbruggen totdat we wat meer geld hebben.” – Winston Ramautarsing

Bedrijfsgroei Stimuleren

Een belangrijk punt dat Ramautarsing maakt, is de stimulering van het bedrijfsleven:

  • Naar olie- en gasinkomsten: Hij waarschuwt dat zonder adequate groei ons bedrijfsleven mogelijk de voordelen van deze enorme inkomsten zal missen.

Toerisme: Een Onbenut Potentieel

Iwan Poerschke brengt een andere invalshoek aan door de situatie in de toerismesector aan te kaarten. Ondanks jarenlang gepraat over verbetering, blijft de sector onderontwikkeld.

Uitdagingen voor de Toerismesector

  • Ontbreken van analyses: Er zijn geen gedegen analyses gemaakt om de sector te verbeteren en te moderniseren.
  • Hoge kosten: Toeristen vinden het vaak te duur om Suriname te bezoeken. Voorbeeld:
    • Een verblijf in het binnenland kan USD 500 kosten.

“Het is véél te duur.” – Iwan Poerschke

Prijsvergelijkingen

In vergelijking met internationale standaarden merkt Poerschke op dat de prijzen voor maaltijden en accommodaties in Suriname zelfs duurder zijn dan in grote steden zoals Amsterdam.

De gesprekken tussen Ramautarsing en Poerschke onderstrepen de noodzaak voor realistische en doordachte economische plannen in Suriname. Het is duidelijk dat er zowel prioriteiten moeten worden gesteld als een herziening van de aanpak van de toerismesector nodig is.

Laten we als samenleving onze stemmen laten horen en onze verwachtingen bijsturen in de richting van realistisch beleid. Samen kunnen we zorgen voor een betere toekomst!

Deel dit: