Rosita Woodly-Sobhie, voorzitter van de multidisciplinaire werkgroep Armoedegrensbepaling, en minister Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, presenteerden zich tijdens de persconferentie op maandag.
De armoedegrens van SRD 7.337 voor een éénpersoonshuishouden (één volwassene) heeft veel kritiek teweeggebracht. Minister Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ), merkte op dat er na de vaststelling zorgen, kritieken en verschillende perspectieven zijn geuit vanuit de samenleving. Om deze reden is besloten om uitgebreide informatie te verstrekken over hoe de armoedegrens wordt bepaald, inclusief de methoden en technieken die zijn gebruikt. In vergelijking met de armoedegrens per 31 december 2023 is deze gedaald met SRD 59 ten opzichte van vorig jaar.
De minister werd ondersteund door onderdirecteur Arbeidsmarkt Naomi Esajas-Friperson en Rosita Woodly-Sobhie, voorzitter van de multidisciplinaire werkgroep Armoedegrensbepaling. Zoals de minister aangaf, bestaat de werkgroep uit een groep technocraten die zich sinds juli 2020 heeft ingespannen om de armoedegrens vast te stellen. De bevindingen zijn ook cruciaal voor het ontwikkelen van beleid.
In de werkgroep zijn vertegenwoordigers opgenomen van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), het Algemeen Bureau voor de Statistiek, het Planbureau en de ministeries van AWJ, Sociale Zaken en Volkshuisvesting, evenals de Vereniging van Economisten in Suriname. Tijdens een persconferentie op maandag gaf Woodly aan dat de werkgroep sinds 2016 actief is en vanaf dat moment begonnen is met het vaststellen van een methode voor de armoedegrens. Deze methode werd in 2021 goedgekeurd tijdens een raadsvergadering en in 2023 officieel gepubliceerd.
Volgens Woodly wordt er gewerkt met het minimale dat nodig is om te overleven. Bij de bepaling van de armoedegrens wordt een wetenschappelijke aanpak gehanteerd, namelijk de Basic Need-benadering, die gebruikmaakt van een basisvoedselpakket gebaseerd op de Food-Energy-Intake-methode (FEI). Deze FEI is gebaseerd op het noodzakelijke aantal kilocalorieën (kCal), namelijk 2000-2400 kCal per dag, voor het voedingspakket (bestaande uit verschillende voedingsmiddelen) van elke volwassene. Dit voedselpakket is vervolgens uitgebreid met een basispakket dat ook niet-voedingsmiddelen bevat. Ook zijn de ABS-huishoudbudgetonderzoeken ingezet in dit proces.
“Onze werkwijze sinds 2016 is onveranderd gebleven. We nemen onze tijd om een bepaalde methode vast te stellen. De technieken en inzichten zijn niet gewijzigd, en onze bronnen zijn nog steeds dezelfde,” benadrukte de voorzitter van de werkgroep. Ze stelde dat in 2021 is goedgekeurd dat de nationale definitie van armoede in Suriname als volgt luidt: “Armoede in huishoudens in Suriname kan worden gekarakteriseerd door een tekort aan inkomen en/of bezittingen om een basispakket van voedingsmiddelen en andere essentiële goederen en diensten aan te schaffen, die noodzakelijk zijn voor een menswaardig bestaan.”