Specialisten van de onafhankelijke Letse netbeheerder voor elektriciteit hebben een lus van de elektriciteitsleiding vanuit Rusland doorgeknipt nadat ze waren losgekoppeld van hun elektriciteitsnet, dicht bij Vilaka, Letland. (Foto: Reuters)
Toen ze zich zaterdag hadden afgezonderd van het IPS/UPS-netwerk, dat in de jaren vijftig door de Sovjet-Unie was opgezet en momenteel door Rusland wordt beheerd, knipten de Baltische landen de internationale hoogspanningsleidingen in het oosten van Letland door, gelegen op ongeveer 100 meter van de Russische grens. Ze deelden stukken van de afgeknipte draad uit aan verheugde omstanders als souvenir.
Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, juichte het besluit, waar jaren aan was gewerkt, toe tijdens een toespraak tijdens een ceremonie in Vilnius met de leiders van de drie landen als het begin van een nieuw tijdperk van vrijheid voor de regio. “Deze ketens van elektriciteitskabels die je met vijandige buren verbinden, behoren tot het verleden,” stelde von der Leyen. De complexe transitie van het regime naar het grondgebied van de voormalige Sovjet-Unie werd jarenlang besproken, maar kreeg extra momentum na de annexatie van de Krim door Moskou in 2014 en de invasie van Oekraïne in 2022. Het doel is om de drie Baltische landen nauwer te integreren met de Europese Unie en de energiezekerheid in de regio te verbeteren.
De regio rond de Baltische Zee verkeert in een verhoogde staat van paraatheid na storingen in stroomkabels, telecomverbindingen en gasleidingen tussen de Baltische staten en Zweden of Finland. Deze incidenten werden vermoedelijk veroorzaakt door schepen die ankers over de zeebodem sleepten na de Russische inval in Oekraïne. Rusland ontkent enige betrokkenheid. Polen en de Baltische staten hebben marine-eenheden, elitepolitie-eenheden en helikopters ingezet om toezicht te houden op het gebied, nadat in december een onderzeese elektriciteitsverbinding tussen Finland en Estland was beschadigd. Ondertussen heeft het Litouwse leger oefeningen gestart om de landverbinding met Polen te beschermen.
Analisten geven aan dat verdere schade aan de verbindingen de energieprijzen in de Baltische staten kan opvoeren naar niveaus die sinds de invasie van Oekraïne niet meer zijn gezien, toen de energieprijzen stegen. Het IPS/UPS-netwerk was de laatste overgebleven verbinding met Rusland voor de drie landen. Deze landen zijn begin jaren negentig, na de val van de Sovjet-Unie, opnieuw onafhankelijke naties geworden en traden in 2004 toe tot de Europese Unie en de NAVO. Deze drie fervente steunpilaren van Kiev zijn gestopt met de aankoop van elektriciteit uit Rusland sinds de invasie van Moskou in Oekraïne. Zij vertrouwen echter nog steeds op het Russische elektriciteitsnet voor het controleren van frequenties en het stabiliseren van netwerken om stroomuitval te voorkomen.
Analisten beweren dat voor het waarborgen van een gelijkmatige stroomvoorziening een stabiele netfrequentie noodzakelijk is. Deze kan op lange termijn gemakkelijker worden bereikt in een groot gesynchroniseerd gebied zoals Rusland of continentaal Europa dan wat de Baltische landen zelf kunnen realiseren. Voor Rusland betekent de loskoppeling dat de exclave Kaliningrad, die tussen Litouwen, Polen en de Oostzee ligt, wordt afgesneden van het Russische elektriciteitsnet. Het land moet dus volledig zelf zijn elektriciteitsnet onderhouden. Het Kremlin heeft gezegd dat het alle noodzakelijke maatregelen heeft getroffen om een ononderbroken en betrouwbare werking van zijn elektriciteitsnet te waarborgen, waaronder de bouw van verschillende gasgestookte elektriciteitscentrales in Kaliningrad.