DA’91 heeft niet de intentie zich neer te leggen bij de waarborgsom die door De Nationale Assemblee is vastgesteld op SRD 129,40 x 1% van de kiesgerechtigden. Dit komt neer op SRD 520.000 per politieke partij om deel te nemen aan de verkiezingen op 25 mei 2025. DA’91 is zich ervan bewust dat de verkiezingen in zicht zijn. “Dit zal ons niet weerhouden om, zelfs na de afkondiging van deze nieuwe wet, stappen te ondernemen voor het bereiken van een rechtvaardige waarborgsom. U, de kiezer, kunnen wij geruststellen: DA’91 zal onder alle omstandigheden ook op uw stembiljet staan,” aldus de politieke partij, geleid door Angelic del Castilho. Op 9 januari heeft De Nationale Assemblee de Kiesregeling aangepast en de hoogte van de waarborgsom vastgesteld. Dit was noodzakelijk nadat DA’91, gesteund door De Nieuwe Leeuw en De Nieuwe Wind, met succes artikel 31 lid 6 van de Wet van 29 September 1987, de Kiesregeling, zoals gewijzigd in oktober 2023 en vervolgens op 31 mei 2024, had voorgelegd ter toetsing bij het Constitutioneel Hof (CHof).
De uitspraak van het CHof op 2 augustus 2024 maakte duidelijk dat het artikel in de wet in strijd was met de Grondwet, internationale mensenrechtenverdragen en burgerlijke en politieke rechten. Bovendien wees het Hof erop dat ook de vastgestelde hoogte van de waarborgsom niet in overeenstemming was met realistische, redelijke en billijke uitgangspunten. Bij de ontwikkeling van het nieuwe wetsartikel had DA’91 reeds in december 2024 opgemerkt dat de voorgestelde tekst opnieuw voorbij ging aan de letter en geest van de uitspraak van het CHof. Ook heeft de partij de Organisatie van Amerikaanse Staten hier formeel van op de hoogte gebracht. Tijdens de behandeling in DNA werd herhaaldelijk duidelijk, zowel in de argumentatie van de DNA-leden als in de argumentatie vanuit de regeringszijde, dat de waarborgsom in feite als een middel wordt gebruikt voor de uitsluiting van politieke organisaties die momenteel (nog) niet in de DNA vertegenwoordigd zijn. Uitsluiting van vernieuwing en verandering van het Surinaamse politieke landschap, stelt de politieke organisatie.
Het veelvuldig herhalen dat er minstens 42 of misschien zelfs 44 politieke partijen zijn die anders zullen deelnemen, wordt door DA’91 als ongefundeerd beschouwd. Met of zonder waarborgsom heeft nooit het aantal van 44 partijen deelgenomen aan de verkiezingen. De suggesties dat partijen moeten samenwerken tonen een gebrek aan democratische geest en zijn bovendien ernstig ongepast, aangezien samenwerking bij wet verboden is. Overigens is door de zittende regering beloofd dat het verbod zou worden opgeheven, maar ook deze belofte blijkt, net als vele andere, ongegrond.” Geen enkele regering of DNA heeft het recht om de grondrechten van burgers aan te tasten. Deelname aan de democratie mag nooit afhankelijk worden gesteld van de financiële middelen van welke burger dan ook. De keuze om al dan niet samen te werken behoort tot de basisvrijheden; niemand mag daartoe gedwongen worden. De strijd die DA’91 voert, reikt verder dan partijbelangen; het betreft een fundamenteel recht van elke burger en een fundamentele garantie voor elke burger. Ongeacht wie je bent, waar je vandaan komt, en hoeveel geld je wel of niet hebt, heb je het recht om volledig deel te nemen aan de samenleving en in het bijzonder in de keuze van je vertegenwoordigers. Jouw keuzes mogen niet opzettelijk worden beperkt door misbruik van wetgevende en uitvoerende macht.
Er waren enkele opmerkelijke uitspraken tijdens de behandeling van deze wet en bijzonder interessant was dat plotseling de inflatiecijfers werden bijgesteld. Opmerkingen van DNA-leden lieten doorschemeren dat wanneer burgers hun recht inroepen om de rechtvaardigheid van de wetgeving te toetsen, dit als een bedreiging wordt ervaren. Met andere woorden, democratie geldt uitsluitend voor hen in de DNA. Ze onthulden zich als grote antidemocraten. In de aangedragen ‘argumentatie’ ter rechtvaardiging van het voorstel werd geen enkele terughoudendheid getoond in het gebruik van leugens en onduidelijke valse informatie. Bovendien was er een tekort aan respect voor de samenleving; hun rechten en wensen bleven steeds weer onopgemerkt en onhoorbaar. Het definitieve voorstel dat in de DNA is aangenomen, heeft de waarborgsom vastgesteld op SRD 129,40, een bedrag dat nog steeds meer dan vijf keer hoger is dan de waarborgsom die in 2020 gold. Het bedrag blijft onterecht hoog. De intentie blijft uitsluiting.
Het is natuurlijk een belangrijke mijlpaal voor DA’91 en het volk van Suriname dat de waarborgsom, die in oktober 2023 met 1000% was verhoogd, nu bijna met 500% is verlaagd. Dit resultaat is te danken aan de strijd die de samenleving, met DA’91 voorop, heeft gevoerd tegen deze onrechtvaardige actie van de DNA. Echter, we zijn er nog niet. We kunnen nog steeds niet spreken van een waarborgsom die voldoet aan de eisen van redelijkheid, billijkheid en noodzakelijkheid,” concludeert de politieke organisatie.
Identified category: Politik