De korpschef heeft zijn excuses aangeboden voor de wangedragingen binnen de politie.

Korpschef Bryan Isaacs maakt duidelijk dat niemand boven de wet en het recht staat. Er zal actie worden ondernomen.

Korpschef Bryan Isaacs heeft zijn excuses aangeboden aan de samenleving: “Ik kan u meedelen dat het Korps Politie Suriname zich op verschillende manieren heeft ingezet voor de gemeenschap. Ja, het kan en moet veel beter, en we zijn daartoe in staat. Niet altijd is het optreden van de politie naar de samenleving toe correct geweest, en niet altijd is de omgang met de samenleving juist geweest. Daarom bied ik, mede namens het Korps Politie Suriname, mijn oprechte excuses aan iedereen die getroffen is door onjuist handelen van de politie.” Deze excuses werden maandag uitgesproken tijdens een uitgebreide toespraak van de korpschef tijdens de jaarafsluiting van het korps in de Politie Academie op Zorg & Hoop. Er zijn veel klachten vanuit de samenleving over het politieoptreden op verschillende momenten. Sommige incidenten zijn ook vastgelegd. Op andere momenten is het korps negatief in het nieuws gekomen door interne misstanden. De integriteit van het korps is vaker ter sprake gekomen. Ondertussen zijn er in het bijna afgelopen jaar een aanzienlijk aantal rotte appels uit het korps verwijderd. Isaacs heeft enkele cijfers gepresenteerd: 154 personen zijn op korpsrapport verschenen (verplichte hoorzittingen), 24 zijn buiten functie gesteld of uit het ambt geschorst, 38 zijn aangehouden en 21 zijn ingesloten. De meest voorkomende vormen van plichtsverzuim waar de agenten zich schuldig aan maken zijn onwettige afwezigheid, overtreding van geweldsinstructies en het plegen van strafbare feiten, zoals het aannemen van giften en beloften/afpersing. De meest voorkomende strafbare feiten zijn openlijke geweldpleging en afpersing.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie merkt tegenover Isaacs op: “Het is goed dat u ook uw excuses heeft aangeboden aan de gemeenschap. Waar gewerkt wordt, worden inderdaad fouten gemaakt. Maar daarom is er een integriteitsbeleid. Mensen die opzettelijk in de fout gaan, mensen die corrupt zijn, moeten uit uw korps worden verwijderd. Die mensen hebben we niet nodig. Hoe moeilijk het ook is voor iedereen in Suriname, u moet recht en wet respecteren en uitdragen. Daarop zijn er geen concessies. We kunnen geen laissez-faire beleid hanteren.”

Korpschef Isaacs: “Ik ben ervan overtuigd dat met de betrokkenheid van de korpsleiding en het Management Team, de juiste prioriteitstelling en vooral daadkrachtig leiderschap, wij zullen toewerken naar verbetering. Dit is een proces, een proces dat al is gestart en in het komende jaar zal worden voortgezet. We blijven onze missie nastreven, namelijk: het streven naar duurzame politiezorg op het gehele grondgebied van de Republiek Suriname en het beschermen van de rechtsstaat in al haar facetten. Dit is een historische opdracht aan het Korps Politie Suriname, zodat niemand, ik herhaal, niemand, boven de wet staat en straffeloosheid in een rechtsstaat nooit kan worden gepropageerd.”

Deel dit: