De kracht van communicatie als essentieel element voor democratische wijsheid

De verkiezingen in Suriname op 25 mei 2025 komen snel dichterbij. Verkiezingen zijn essentieel voor een democratische staat. Ze bieden de inwoners de mogelijkheid om de volksvertegenwoordiging in De Nationale Assemblée te kiezen, evenals op district- en ressortniveau. Dit jaar zal Suriname kennismaken met een nieuw kiesstelsel waarbij elke stem dezelfde waarde heeft.

In een periode waarin democratische vernieuwing belangrijker is dan ooit, blijft de recente verandering van het kiesstelsel in Suriname een onderwerp van grote maatschappelijke betekenis. De resulterende discussies over eerlijke vertegenwoordiging en de modernisering van het kiesrecht onderstrepen opnieuw de noodzaak van een transparant en rechtvaardig systeem.

Een recent voorbeeld van effectieve communicatie is de bijdrage van drs. Fares I. Naipal, bestuurskundige en lid van de VHP. Hij is door het Internationale Diaspora Campagneteam van de VHP benaderd om jongeren en jonge professionals in Suriname bewust te maken van het belang van het kiezen van de juiste leiders tijdens de parlementsverkiezingen op 25 mei 2025. Na zijn maidenspeech met het thema “Wij een stem, zij het stemrecht” benadrukte Naipal in zijn toespraak op 9 februari jl. het belang van “De kracht van communicatie als sleutel tot democratische wijsheid.”

Fares wees op een van de belangrijke aspecten van de hervorming van het kiesstelsel, namelijk het vaststellen van de kiesdeler. Bij evenredige vertegenwoordiging wordt het totale aantal stemmen gedeeld door het aantal beschikbare zetels. De uitkomst hiervan wordt de kiesdeler genoemd.

In het nieuwe systeem van evenredige vertegenwoordiging worden vrijwel alle uitgebrachte stemmen meegenomen bij de bepaling van de zetelverdeling. Het vorige systeem leidde tot variërende kiesdelers per district, wat resulteerde in ongelijke vertegenwoordiging.

Door de invoering van een meer evenwichtige berekening van de kiesdeler, als gevolg van het landelijk evenredigheidsstelsel, kan elke stem in Suriname evenveel invloed uitoefenen op de uiteindelijke zetelverdeling. De uiteindelijk opkomst en het aantal geldige stemmen zijn van cruciaal belang voor de definitieve bepaling van de kiesdeler.

Naipal sprak ook over het onderwerp voorkeurstemmen, waarmee kiezers direct invloed kunnen uitoefenen op de keuze van kandidaten, ongeacht hun plaats op de kandidatenlijst. Dit mechanisme versterkt de democratische legitimiteit, aangezien volksvertegenwoordigers rechtstreeks door het electoraat worden gesteund en niet enkel door partijstructuren worden geselecteerd.

Hij benadrukte dat een robuust kiesstelsel de basis vormt van onze democratie. Transparante communicatie over zaken als de kiesdeler en voorkeurstemmen zorgt ervoor dat burgers zich gehoord en vertegenwoordigd voelen.

Ten slotte gaf Naipal aan dat de kracht van communicatie de sleutel vormt tot een succesvolle uitvoering van de hervorming van het kiesstelsel. Door openheid, betrokkenheid en dialoog bouwen we samen aan een democratisch Suriname waarin elke stem telt en eerlijk wordt afgewogen.

Hij voegde eraan toe dat met de opkomst van de olie- en gasindustrie Suriname een positieve toekomst tegemoetgaat. Hij deed daarom een dringend beroep op de kiezers, vooral de jonge kiezers, om de juiste en eerlijke leiders te kiezen — leiders die het hart op de juiste plaats hebben. Het gaat tenslotte om de toekomst van Suriname. Laten we een prachtig Suriname nalaten voor de volgende generatie.

Deel dit: