De uitvaart van Bouterse is voorzien voor de 3e of 4e januari.

Ramon Abrahams, de vicevoorzitter van de NDP, verklaart: “Wanneer een militair zich onderdompelt, dan is hij veilig. Als ik ergens naartoe zou gaan, dan zou ik er zeker van zijn dat ik veilig ben.” (Foto: René Gompers)

Het feit dat Desi Bouterse – die voortvluchtig was na zijn veroordeling tot 20 jaar gevangenisstraf voor zijn betrokkenheid bij de 8 decembermoorden – niet kon worden aangetroffen, is te wijten aan het feit dat “Bouterse een topmilitair was en de organisatie zeer goed en capabel is,” merkt Ramon Abrahams, vicevoorzitter van de NDP, met een glimlach op. Bouterse is dinsdag overleden, en zijn lichaam is door derden “afgeleverd” bij zijn woning op Leonsberg. Abrahams geeft aan dat er geen verzoek is gedaan voor een staatsbegrafenis, “maar als het komt, dan komt het.” Donderdag zijn in Ocer de condoleanceregisters voor Bouterse geopend. Tijdens deze gelegenheid heeft Abrahams kort met journalisten gesproken over onder andere de uitvaart. “Op dit moment kunnen we niet veel plannen, omdat het lichaam nog steeds in beslag is genomen door het Openbaar Ministerie. Er wordt een sectie op het lichaam verricht. Zolang het lichaam niet is vrijgegeven, kunnen we niets organiseren.” Het tekenen van de condoleanceregisters is een van de eerste activiteiten. Niet alleen in Ocer, maar ook in alle districten zullen er activiteiten plaatsvinden en kunnen de registers worden getekend. Dit zal landelijk worden georganiseerd. Voor de uitvaart wordt gestreefd naar 3 of 4 januari, deelt Abrahams mee. Op de vraag of het een staatsbegrafenis zal zijn, zegt de NDP-vertegenwoordiger: “In ieder geval vragen we het niet aan. Als het komt, dan komt het. Dan is het er. Maar we wachten rustig af.” NDP-ondervoorzitter Ramon Abrahams tekent het condoleanceregister. (Foto: Ranu Abhelakh)

Abrahams geeft aan dat er ook rustig gewacht wordt op het obductierapport. Met de dood van Bouterse zijn er nog meer dringende vragen gerezen. Het is onduidelijk door wie, wanneer, van waaruit en hoe het lichaam naar Leonsberg is gebracht. Hiervoor zijn er op verschillende locaties politie-invallen geweest. De laatste vond enkele dagen vóór de dood van Bouterse plaats. Er zijn invallen gedaan in de woning van Bouterse te Leonsberg, zijn buitenverblijf Brokobaka en Casiwinika. Ook daar was hij niet aangetroffen. De politie is nog steeds bezig met het verzamelen van informatie over de schuiladressen van Bouterse. Abrahams grijnst: “Daarover kan ik heel kort zijn. Dat betekent dat de organisatie zeer goed is. Ja toch? Een hele goede en capabele organisatie. Dat is nu weer bewezen.” In januari merkte Abrahams na het verdwijnen van Bouterse op dat “hij goed is waar hij is.” Abrahams: “Waarom ik dat heb gezegd? Omdat hij een topmilitair is geweest. En als een militair zich onderdompelt, dan is hij veilig. Als ik ergens naartoe zou gaan, dan zou ik er zeker van zijn dat ik veilig ben. En ik wist dat van hem. Dus ik kon zeggen dat hij veilig was waar hij was. Dat is ook gebleken.” Abrahams zegt dat hij niet weet waar Bouterse zich schuilhield.

Deel dit: