Gestrande Amerikaanse ruimtevaarders zijn gestart met hun terugreis.

Terugreis van Astronauten Suni Williams en Barry Wilmore

Na negen maanden in het Internationaal Ruimtestation (ISS) heeft het astronautenduo Suni Williams en Barry Wilmore eindelijk hun terugreis naar de aarde begonnen. Dit artikel belicht de details van hun missie, de uitdagingen waarmee ze te maken hadden, en wat de toekomst voor hen in petto heeft.

Het Missieoverzicht

Suni Williams en Barry Wilmore zouden oorspronkelijk slechts een week in de ruimte blijven, maar vertragingen door problemen met een Boeing-capsule hebben hun terugreis uitgesteld.

  • Een nieuwe ruimtecapsule van SpaceX en NASA is zondag succesvol gekoppeld aan het ISS.
  • Aan boord zijn ook nieuwe astronauten, waaronder twee Amerikanen, een Japanner en een Rus, die het duo zullen aflossen.

De Ontkoppeling

Om 06.05 uur Nederlandse tijd hebben Williams en Wilmore, samen met twee andere astronauten, hun Crew Dragon-ruimtevaartuig losgekoppeld van het ISS. Dit markeert het begin van een 17 uur durende reis terug naar de aarde:

  • Tijd Ontkoppeling: 06.05 uur
  • Duur van de Reis: 17 uur
  • Verwachte Landing: 22.57 uur voor de kust van Florida

Effecten van het Langdurig Verblijf in de Ruimte

Na hun aankomst wordt het duo naar het Johnson Space Center van NASA in Houston gevlogen. Hier zullen ze enkele dagen blijven voor medische controles.

Langdurig verblijf in de ruimte kan verschillende effecten op het menselijk lichaam hebben, waaronder:

  • Spierverslapping
  • Verslechtering van het zicht

Quote van de NOS:

“Maandenlang in de ruimte leven kan verschillende effecten hebben op het menselijk lichaam.”

De terugreis van Suni Williams en Barry Wilmore markeert niet alleen een einde aan hun succesvolle missie, maar ook de uitdagingen waarmee astronauten te maken hebben na lange periodes in de ruimte. Het belang van goede medische controles en onderzoek naar de effecten van gewichtsloosheid op de menselijke gezondheid kan niet genoeg benadrukt worden.

Blijf op de hoogte van meer ruimtevaartupdates en mis de volgende spannende ontwikkelingen niet!

Deel dit: