Het investeringsklimaat in Suriname is aanzienlijk verslechterd. De verslechtering van het investeringsklimaat kan worden toegeschreven aan verschillende factoren die een

Suriname, een land dat rijk is aan natuurlijke hulpbronnen, heeft zich gedurende een lange periode gevestigd als een prominente speler binnen de Zuid-Amerikaanse regio. Desondanks loopt Suriname, ondanks haar overvloed aan natuurlijke rijkdommen, al enkele jaren tegen een verslechterend investeringsklimaat aan. Diverse structurele problemen dragen bij aan de verslechtering van het investeringsklimaat in ons land. Ten eerste heeft Suriname te maken met een onzekere economie, die in hoge mate afhankelijk is van de export van grondstoffen zoals goud en olie. De fluctuaties in de prijzen van deze grondstoffen hebben directe gevolgen voor de economische stabiliteit, wat de kwetsbaarheid van het land voor externe schokken vergroot. De grondstoffencrisis in 2015 en 2016, gekarakteriseerd door een aanzienlijke daling in de prijzen van olie en goud, benadrukt bovendien de kwetsbaarheid van de economie. De huidige regering is er niet in geslaagd de economie te diversifiëren. Integendeel, de problemen binnen de agrarische sector zijn aanzienlijk verergerd. Het toerisme heeft een aanzienlijke achteruitgang meegemaakt, en de bosbouwsector staat voor grote uitdagingen. Bijna alle sectoren van het land verkeren in slechte staat. Uiteraard vormen de goud- en oliesector, als gevolg van de torenhoge wereldmarktprijzen van 2020, een uitzondering. Het zijn daarnaast deze twee sectoren die de economische groei stimuleren.

Investeringen worden ook tegengehouden door een ontoereikende infrastructuur, vooral in de transport- en energiesector. De wegen zijn tijdens deze regering slecht onderhouden. De energietarieven zijn enorm gestegen. Er is vrijwel geen sprake van nieuwe investeringen in de diepte en breedte van het telecommunicatienetwerk. Gekwalificeerde arbeidskrachten hebben het land verlaten, en de prijzen van inputs zijn door de belastingmaatregelen van deze regering aanzienlijk toegenomen. Deze factoren maken het moeilijk voor bedrijven om effectief te opereren. Dit verhoogt de kosten voor bedrijven en vermindert daarnaast de aantrekkelijkheid van Suriname als bestemming voor buitenlandse investeringen.

Een ander structureel probleem betreft de corruptie binnen de publieke sector. Het verkrijgen van vergunningen en andere administratieve procedures worden vaak vertraagd door onduidelijke regelgeving, terwijl omkoping en nepotisme de efficiëntie verder ondermijnen. De huidige regering heeft in de afgelopen jaren bitterweinig tot geen enkele hervorming doorgevoerd. De oprichting van speciale economische zones en het verbeteren van de toegang tot financiering voor kleine en middelgrote ondernemingen zouden een goed begin zijn voor het stimuleren van investeringen. Echter, zelfs fondsen die zijn bedoeld om kleine en middelgrote bedrijven te ondersteunen, worden misbruikt en aangewend om vrienden en partijloyalisten te bevoordelen. Veelbelovende initiatieven stuiten regelmatig op de werkelijkheid van beperkte middelen en politieke instabiliteit, waardoor de impact op verbetering van het investeringsklimaat minimaal blijft.

Daarnaast lijkt het verkrijgen van bouwvergunningen momenteel een probleem te zijn. De sterke prijsverhogingen voor vergunningsaanvragen ontmoedigen investeringsinitiatieven. Het kan vaak lang duren om vergunningen te verkrijgen en het proces wordt bemoeilijkt door bureaucratische obstakels en een gebrek aan transparantie. Dit vormt niet alleen een aanzienlijk probleem voor bedrijven die willen uitbreiden of nieuwe projecten willen opstarten, maar ook voor gezinnen die een eenvoudig huis willen bouwen. Aangezien vertragingen de kosten verhogen en de winstgevendheid onder druk zetten, raken ondernemers vaak ontmoedigd. In Suriname is de bescherming van investeerders zeer slecht geregeld. De regelgeving met betrekking tot eigendomsrechten en de handhaving van contracten is vaak onduidelijk. Dit ondermijnt het vertrouwen van investeerders. De inefficiënte werking van het rechtssysteem, waarbij rechtszaken jaren kunnen duren, vergroot alleen maar de zorgen van investeerders. De negatieve gevolgen van het verslechterde investeringsklimaat zijn duidelijk zichtbaar in het feit dat er in de afgelopen vier jaren bitter weinig tot geen buitenlandse investeringen zijn aangetrokken.

De overheid sluit om populistische redenen ook zeer ongunstige deals (zoals die met Chinalco en het verstrekken van 150 visvergunningen aan Guyana), in strijd met wettelijke regelingen en zonder De Nationale Assemblee voldoende te informeren dan wel de juiste procedures te volgen, wat bonafide investeerders afschrikt. De beperkte investeringen hebben niet alleen impact op de economie, maar ook op de werkgelegenheid. Bedrijven die niet kunnen uitbreiden of die failliet gaan door de economische onzekerheid dragen bij aan de stijging van de werkloosheid. Vooral opmerkelijk is de recente sluiting van talrijke winkels en kleine bedrijven, wat het probleem van werkloosheid verder verergert. De NDP heeft in haar politieke programma duidelijk aangegeven dat ondernemingen door de overheid actief zullen worden ondersteund in officieel vastgestelde prioriteitsgebieden door het vergroten van kennis en vaardigheden, het wegnemen van obstakels voor kleine ondernemers en het creëren van gelijke kansen. De NDP streeft duidelijk naar de stimulering van eigen productie. Vertrouwen in eigen kunnen. Het volk verdient beter. NDP ó kenki a systeem. Jennifer Vreedzaam, Lid van DNA/NDP

 

Deel dit: