Palestijnen wandelen langs het puin van gebouwen die zijn verwoest door eerdere Israëlische aanvallen, voorafgaand aan een staakt-het-vuren dat zondag van kracht wordt in Khan Younis, gelegen in de zuidelijke Gazastrook. (Foto: Reuters)
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de internationale gemeenschap aangespoord om een meer omvangrijke humanitaire inspanning in Gaza te financieren, nadat Israël en Hamas eerder deze week overeenstemming bereikten over een staakt-het-vuren om een einde te maken aan 15 maanden van conflict in de regio. Het VN-gezondheidsagentschap verklaarde dat haar lidstaten, donoren en de mondiale gemeenschap, inclusief de particuliere sector, moeten bijdragen aan zowel de dringende gezondheidsbehoeften als de langdurige wederopbouw van het gezondheidszorgsysteem in Gaza. “De VN kan de respons niet alleen bieden,” merkte Rik Peeperkorn, WHO-vertegenwoordiger voor het bezette Palestijnse gebied, op tijdens een virtuele persconferentie op donderdag.
Een aspect van de staakt-het-vurenovereenkomst vereist dat er dagelijks 600 vrachtwagens met humanitaire hulp Gaza kunnen binnenkomen vanaf het moment dat de overeenkomst op zondag ingaat. Peeperkorn gaf aan dat de WHO bereid was om hulp te verlenen, hoewel de “aanzienlijke veiligheids- en politieke hindernissen voor het leveren van hulp in heel Gaza” eerst moeten worden weggenomen. Hij verzocht alle partijen om de staakt-het-vurenovereenkomst te respecteren. “Nu is het belangrijk dat lidstaten, donoren en de wereldwijde gemeenschap zich inzetten en flexibele financiering bieden om een snelle en effectieve respons voor urgente en langdurige behoeften mogelijk te maken,” voegde hij toe.
Volgens hem waren de kosten voor de herbouw van het gezondheidssysteem in Gaza enorm, geschat op ongeveer $ 3 miljard voor het komende jaar en $ 10 miljard in de komende zes of zeven jaar, hoewel dit enkel voorlopige schattingen zijn. “De WHO blijft zich inzetten voor het aanpakken van de acute gezondheidsbehoeften van de mensen in Gaza, zowel nu als nadat de overeenkomst in werking treedt, en voor het ondersteunen van de herbouw van het gezondheidssysteem in Gaza. Dit zal een grote onderneming zijn. Minder dan de helft van de ziekenhuizen in Gaza functioneert nog,” verklaarde de directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.