Met een echt verkiezingslied zal de verkiezingsperiode – zoals wettelijk vastgesteld – vandaag worden ingeluid door de publicatie van de kiezerslijst. Over ongeveer vier maanden zullen meer dan 400.000 kiezers bepalen wie de komende vijf jaar de eer heeft om het land te leiden naar een gouden tijdperk. Wat bauxiet en goud niet hebben kunnen bereiken, veronderstelt men dat de olie, die wordt gewonnen uit de Atlantische Oceaan, wel zal kunnen doen: zorgen voor betere tijden voor Suriname na een halve eeuw Srefidensi. Veel politieke partijen hebben niet gewacht op dit moment, maar zijn reeds begonnen met het beloven van gouden bergen aan de bevolking om stemmen te vergaren. Er worden, zoals sinds vóór 1948 gebruikelijk is, aan beide zijden talloze onvervulbare beloften gedaan. Gelukkig is het volk in de tussentijd veel wijzer geworden en zal niet alles geloven wat men hen voorlegt.
Na de verkiezingen zitten kiezers vaak met schone schijn, terwijl politici in staat zijn kastelen voor zichzelf te bouwen door middel van zelfverrijking. Na elke regeerperiode komen er nieuwe miljonairs bij, terwijl de bevolking wordt leeggeroofd. Tijdens vergaderingen, met name de ‘ondro oso konmakandra’, worden de kiezers vaak misleid met informatie die niet overeenkomt met de werkelijkheid. Op basis van veel onjuiste informatie wordt geprobeerd de kiezers te paaien, omdat zij doorgaans niet in staat zijn tot fact-checking. Het is van groot belang dat de uitspraken van politici, claims en statistieken nauwkeurig worden gecontroleerd. Alleen op basis van feiten kunnen kiezers een goed begrip krijgen van de werkelijke situatie. Echter, tijdens de verkiezingscampagnes is er vaak veel desinformatie. Halve waarheden worden omgevormd tot volledige leugens om aan de macht te komen.
Politici kunnen dit doen omdat veel kiezers niet kritisch zijn tegenover hen. Over het algemeen wordt er meer met het hart dan met het verstand gestemd. Er ontbreekt een politieke cultuur waarin eerlijkheid en integriteit hoog in het vaandel staan. Ethische codes zullen niet helpen als de onderliggende waarden onveranderd blijven. In dit digitale tijdperk verspreiden leugens zich veel sneller dan de waarheid. Om te voorkomen dat kiezers worden misleid, is het van belang dat vooral de media zich bezighouden met fact-checking. Een goed geïnformeerde burgerij is essentieel voor een sterke democratie, waarbij besluiten op feiten zijn gebaseerd.
Tijdens de honderden bijeenkomsten die plaatsvinden, is het vaak zo dat het publiek alleen maar naar monologen luistert. Kiezers krijgen zelden de kans om kritische vragen aan politici te stellen. Het is een eenrichtingsverkeer. Wie neemt de tijd om te luisteren naar wat de bevolking werkelijk nodig heeft? Politici dienen te luisteren naar de wensen van de bevolking, zodat er beleid kan worden gevoerd dat gebaseerd is op de werkelijke volkswil. Het vertrouwen tussen de politiek en de bevolking kan alleen worden hersteld door oprechtheid, eerlijkheid en vooral door een liefde voor het land, dat door collectieve falen van politici niet tot ontwikkeling kan komen.
Nita Ramcharan