Niet-Amerikaanse personen zijn naar Mexico uitgezet.

President Claudia Sheinbaum viert op 12 januari haar eerste 100 dagen in functie in Mexico-Stad, Mexico. (Foto: AP) De Mexicaanse president Claudia Sheinbaum heeft aangekondigd dat er naar schatting 4.094 mensen uit de Verenigde Staten zijn gedeporteerd naar haar land in de week na de aanstelling van Donald Trump. Dit aantal omvat burgers van andere landen, hoewel Sheinbaum heeft toegelicht dat de meerderheid Mexicaans was. Ze voegde eraan toe dat er geen “substantiële toename” was van niet-burgers die het land binnenkomen.

Sheinbaums verklaring van maandag komt op een gevoelig moment voor de diplomatie in Latijns-Amerika, nu de regio zich voorbereidt op veranderingen onder Trumps tweede termijn als president van de VS. Trump heeft in zijn campagne beloofd om een “massale deportatie” te leiden en om een daadkrachtig “Amerika Eerst” buitenlands beleid te willen handhaven. Afgelopen weekend bereikten deze inspanningen een hoogtepunt in een conflict met de Colombiaanse president Gustavo Petro, die aanvankelijk weigerde Amerikaanse gedeporteerden te accepteren die op militaire vluchten werden gestuurd. Colombia heeft een lange geschiedenis als nauwe bondgenoot van de VS, vooral in de mondiale ‘oorlog tegen drugs’.

Trump reageerde op de weigering van Petro door te dreigen met een verhoging van de tarieven voor Colombia, eerst met 25 procent en later met 50 procent. Zijn regering annuleerde ook visumafspraken bij de Amerikaanse ambassade in Bogotá, de hoofdstad van Colombia. Petro gaf aan dat hij zou reageren met zijn eigen tarieven tegen de Verenigde Staten, maar op zondagavond liet hij weten terug te komen op zijn eerdere standpunt, waardoor de deportatievluchten hervat konden worden.

Nieuwsberichten uit de VS melden dat Mexico vorige week ook een Amerikaanse militaire vlucht met gedeporteerden heeft geweigerd, hoewel de redenen voor het aan de grond houden van het vliegtuig nog onduidelijk zijn. In het verleden hebben Sheinbaum en haar regering hun afkeuring geuit over wat zij beschrijven als “unilaterale deportaties” vanuit de VS. In december benadrukte Sheinbaum dat haar prioriteit ligt bij het ontvangen van Mexicanen en niet-burgers uit andere landen. “Onze belangrijkste functie is het ontvangen van Mexicanen,” verklaarde ze. “We hopen een overeenkomst te sluiten met de regering van Trump voor deportaties, zodat ook mensen uit andere landen naar hun thuislanden kunnen worden teruggestuurd.”

Desondanks benadrukte Sheinbaum maandag dat Mexico wel degelijk niet-burgers uit de VS heeft geaccepteerd in het verleden. Ze verwees naar haar voorganger en politieke mentor, voormalig president Andrés Manuel López Obrador. Onder het leiderschap van voormalig president Joe Biden stemde López Obrador ermee in om maandelijks maximaal 30.000 migranten en asielzoekers uit Cuba, Venezuela, Nicaragua en Haïti te accepteren. En in 2019, tijdens Trumps eerste termijn, verplichtte López Obrador zich tot een beleid dat bekendstaat als “Blijf in Mexico”, waarbij asielzoekers in Mexico moesten blijven terwijl zij hun asielaanvragen indienden aan de Amerikaanse grens.

Kritici hebben het beleid bekritiseerd als een schending van het humanitaire recht, dat asielzoekers toestaat om grenzen over te steken om te ontsnappen aan dreigende vervolging. Zij wijzen erop dat asielzoekers onder het “Blijf in Mexico”-beleid kwetsbaar kunnen zijn voor misbruik door corrupte ambtenaren en kartels die actief zijn langs de Mexicaanse grens. Dit beleid werd formeel beëindigd in 2021 onder Biden, maar Trump wil “Blijf in Mexico” opnieuw invoeren tijdens zijn tweede termijn, die op 20 januari ingaat. Hoewel Sheinbaum nog niet publiekelijk heeft ingestemd met dit voorstel, gaf ze maandag aan dat er een overeenkomst kan worden bereikt om niet-burgers in Mexico te houden.

“In het geval van mensen die geen Mexicanen zijn, is er ook sprake van voorafgaande coördinatie,” aldus Sheinbaum. “De Verenigde Staten heeft ook vlotte communicatie gehad met andere regeringen, met name in Centraal-Amerika.” Ze voegde toe dat minister van Buitenlandse Zaken Juan Ramón de la Fuente verder praatte met de regering van Trump “met name over migratie en de repatriëring van Mexicanen.”

Maandag juichte Sheinbaum ook het bereikte akkoord tussen de VS en Colombia toe, dat dreigde tot een regionale handelsoorlog te leiden. “Wij denken dat het goed is dat er eindelijk een overeenkomst is bereikt tussen de Colombiaanse regering en de Amerikaanse regering,” zei ze. “Dialoog en respect moeten prevaleren.” Ondertussen heeft de regering van Trump haar confrontatie met Colombia gepromoot als een bewijs van de doeltreffendheid van haar buitenlands beleid. “De regering van Colombia heeft ingestemd met alle voorwaarden van president Trump, inclusief de onbeperkte acceptatie van alle illegale vreemdelingen uit Colombia die vanuit de Verenigde Staten zijn teruggestuurd, inclusief met Amerikaanse militaire vliegtuigen,” verklaarde Karoline Leavitt, woordvoerder van het Witte Huis, in een verklaring op zondag.

Reacties op de nieuwsberichten van vorige week over de afwijzing van een deportatievlucht door Mexico werden door Leavitt vergezeld van een andere verklaring waarin de samenwerking van Mexico werd geprezen. “Dankzij president Trump accepteerde Mexico gisteren een recordaantal van vier deportatievluchten op één dag!” zei Leavitt. Toch is het te verwachten dat de door het leger geleide deportatievluchten zullen leiden tot voortdurende spanningen in de regio. Een verklaring van zaterdag veroordeelde officiële functionarissen in Brazilië het gebruik van handboeien op Amerikaanse deportatievluchten en noemde dit een teken van “flagrante gebrek aan respect” voor mensenrechten. Trump verklaarde verder dat de vergeldingsmaatregelen tegen Colombia “slechts het begin” zijn van zijn plannen om het deportatieprogramma voort te zetten. Ondertussen is Mexico een repatriëringsprogramma gestart onder de naam “Mexico Omarmt U” om “zijn medeburgers met open armen te verwelkomen” terwijl de deportaties uit de VS doorgaan.

Deel dit: