Paus Franciscus viert de kerstnachtmis in de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan. (Foto: Reuters)
Paus Franciscus verklaarde dat het verhaal van de geboorte van Jezus, als zoon van een arme timmerman, hoop moet bieden dat alle mensen een verschil in de wereld kunnen maken, terwijl hij dinsdag de rooms-katholieken wereldwijd naar Kerstmis leidde. Franciscus, die zijn 12e kerst als paus vierde, leidde een plechtige kerstnachtmis in de Sint-Pietersbasiliek en opende het katholieke heilige jaar 2025, waarvan het Vaticaan verwacht dat het volgend jaar ongeveer 32 miljoen toeristen naar Rome zal trekken. In een preek die gericht was op de deugd van hoop, het thema van het Heilige Jaar, zei de paus dat hoop “een oproep is om niet te vertragen, om ons niet te laten tegenhouden door onze oude gewoonten, of om ons te wentelen in middelmatigheid of luiheid.” Hij voegde eraan toe: “Hoop roept ons op … om boos te zijn over dingen die verkeerd zijn en om de moed te vinden om ze te veranderen.”
Een Katholiek Heilig Jaar, ook wel Jubileum genoemd, wordt gezien als een periode van vrede, vergeving en genade. Deze jubileums vinden doorgaans elke 25 jaar plaats. Pelgrims die gedurende het jaar naar Rome komen, kunnen speciale aflaten of vergeving van hun zonden verkrijgen. Dit jubileum loopt tot 6 januari 2026. Aan het begin van de ceremonie op dinsdag hield Franciscus toezicht op de opening van een speciale met brons beklede “Heilige Deur” in de Sint-Pieter, die alleen tijdens het jubileumjaar geopend is. Het Vaticaan verwacht dat er volgend jaar dagelijks tot 100.000 pelgrims door deze deur zullen passeren.
Tijdens de pauselijke mis, die naar schatting 6.000 aanwezigen in de Sint-Pietersbasiliek en 25.000 anderen die op schermen op het plein buiten keken, trok, herhaalde de paus ook een eerdere oproep aan ontwikkelde landen om het Jubeljaar te benutten om de schuldenlast van lage-inkomenslanden te verlichten. “Het Jubeljaar roept ons op tot spirituele vernieuwing en verplicht ons tot de transformatie van onze wereld,” zei de paus. “Een tijd van jubel voor de armere landen die gebukt gaan onder oneerlijke schulden; een tijd van jubel voor iedereen die in slavernij leeft, oude en nieuwe vormen van slavernij.”
Een oproep tot directe kwijtschelding van schulden door de overleden paus Johannes Paulus II tijdens het Jubeljaar in 2000 leidde tot een campagne die resulteerde in $ 130 miljard aan kwijtschelding van schulden tussen 2000 en 2015. Franciscus, die deze maand 88 jaar werd, heeft last van wat het Vaticaan omschreef als een verkoudheid. Hij leek dinsdagavond in goede conditie, hoewel zijn stem een beetje schor was. Woensdag, vandaag, zal de paus zijn kerstboodschap “Urbi et Orbi” (aan de stad en de wereld) uitspreken en een zegen geven.