Paus Franciscus verplaatst naar Sint-Pietersbasiliek voor zijn begrafenis

Paus Franciscus overleden, processie Vaticaan, toekomst katholieke kerk, begrafenis paus

Het Leven en de Heirs van Paus Franciscus

Op een droevige dag in het Vaticaan werd het lichaam van paus Franciscus, de 88-jarige paus die op luttele dagen geleden overleed aan de gevolgen van een beroerte, in een kist naar de Sint-Pietersbasiliek gedragen. Dit artikel verhaalt over de plechtige processie en de reacties van de mensen die deze historische gebeurtenis meemaakten.

Plein vol Respect

Paus Franciscus' lichaam in de kist

De processie op woensdag was een ontroerende aangelegenheid. Kardinalen, bisschoppen, en leden van de Zwitserse Garde, gekleed in hun traditionele kleding, namen deel aan de ceremonie. Het koor zong psalmen en gebeden in het Latijn terwijl een klok zachtjes luidde, wat de serene sfeer verder versterkte.

Emotionele Momenten

De menigte, bestaande uit duizenden mensen, reageerde met een hartverwarmend applaus toen de kist het Sint-Pietersplein overstak. Rachel Mckay, een pelgrim uit Groot-Brittannië, zei:

“Hij is als een lid van de familie. Iemand die ons nauw aan het hart ligt.”

Na de ceremonie hielp het Vaticaan 14 dragers om de kist de basiliek binnen te dragen. Zuster Genevieve Jeanningros, een non die bekend staat om haar werk met de LGBTQ-gemeenschap, stond bij de kist en huilde. Haar verdriet weerspiegelde dat van vele anderen in de menigte.

Het Laatste Omzien

Paus Franciscus, die recent het ziekenhuis had verlaten na een behandeling voor een dubbele longontsteking, had zich zondag nog openbaar getoond. Alex Lenrtz, een pelgrim uit de Verenigde Staten, sprak over de gevoelens van de aanwezigen:

“Het is zo’n surrealistisch gevoel. Het is heel belangrijk om het lichaam te zien en je te herinneren waar hij voor stond.”

De Ontvangenis van de Pelgrims

Het lichaam van paus Franciscus ligt tot vrijdagavond opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek. In de eerste 8,5 uur kwamen al 19.430 mensen om hun respect te betuigen. Dit toont de grote impact aan die hij had op de wereldwijde katholieke gemeenschap.

Toekomst van de Kerk

Bij de aanstaande begrafenis zullen wereldleiders, zoals Amerikaanse president Donald Trump, aanwezig zijn, samen met vele andere staatshoofden. Na de begrafenis zal er een conclaaf plaatsvinden om de nieuwe paus aan te wijzen. Er zijn veel speculaties over wie zijn opvolger zal zijn, met onder anderen Luis Antonio Tagle en Pietro Parolin als vroege favorieten.

Op Zoek naar de Nieuwe Leider

NaamLandRol
Luis Antonio TagleFilipijnenHervormer
Pietro ParolinItaliëSecretaris van de Staat

Het conclaaf zal plaatsvinden in de Sixtijnse Kapel, waar besluiten zullen worden genomen over de toekomst van de katholieke kerk, en de kardinalen zullen moeten overwegen of ze de door paus Franciscus geïnitieerde hervormingen willen voortzetten.

De dood van paus Franciscus markeert een nieuw tijdperk voor de katholieke kerk, met zowel tranen als hoop voor de toekomst. Het is nu aan de kardinalen om de koers van de kerk te bepalen. Het uitzicht op wat er gaat komen is spannend, en we kunnen alleen maar afwachten wie de nieuwe leider zal zijn.

Deel dit: