Rechterlijke uitspraak: 18 strafbare feiten in de kwestie van Pikin Saron De rechter heeft vastgesteld dat er in de zaak

Teleurgestelde familieleden verlaten de rechtszaal nadat zij hebben vernomen dat de rechter hen een straf van 8 jaar gevangenisstraf heeft opgelegd in de Pikin Saron-zaak. (Foto’s: René Gompers)

De rechter heeft in de Pikin Saron-zaak besloten tot een gevangenisstraf van acht jaar, in de context van de brandstichting op 2 mei 2023, waarbij een politiepost en verschillende vrachtwagens met houtblokken in vlammen opgingen. Daarnaast zijn er personen gegijzeld, is de Vuurwapenwet geschonden en worden de daders beschuldigd van poging tot doodslag en brandstichting. Dit betreft een totaal van 18 strafbare feiten. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van 15 jaar geëist, echter week rechter Duncan Nanhoe hiervan af. De betrokken familie, advocaten en inheemse groepen zijn ontevreden met het vonnis. Onmiddellijk na de uitspraak op vrijdag werd aangekondigd dat er hoger beroep zal worden aangetekend. Persrechter Alida Johanns verduidelijkte dat de vijf verdachten, te weten J.A., J.H., G.Z., R.M. en A.M., een gevangenisstraf van 8 jaar hebben gekregen, met aftrek van de periode die zij in voorarrest hebben doorgebracht. Mitchell B. blijft daarentegen op vrije voet en onder toezicht met een proeftijd van 2 jaar. Hij werd beschuldigd van opruiing en het aanzetten tot misdaden. Hij was eerder al vrijgelaten en was ook aanwezig in de rechtszaal.

Persrechter Alida Johanns lichtte het vonnis toe. Volgens haar collega is er voldoende bewijs geleverd, gebasseerd op getuigenverklaringen alsook op de verklaringen van de verdachten zelf. De rechter heeft deze delen van het dossier tijdens de zitting voorgelezen. De verdediging had om vrijspraak gevraagd. Advocaten Murwin Dubois en Milton Castelen zijn niet akkoord gegaan met het vonnis en hebben ter plekke aangegeven in beroep te zullen gaan. Zij zijn van mening dat het bewijs niet voldoende onderbouwd is. De verdachten hadden nog niet eerder in aanraking gekomen met het rechtssysteem. Om deze reden heeft de rechter de eis van het Openbaar Ministerie voor een straf van 15 jaar niet gevolgd. De rechter stelde verder vast dat er sprake was van voorbedachte rade. De daders hebben genoeg gelegenheid gehad om na te denken over de gevolgen van hun daden, en zij hebben niet gereageerd vanuit een plotselinge emotie. Voorafgaand aan hun acties zijn de daders voorzien van wapens en brandstof, en de politiepost en vrachtwagens zijn in brand gestoken terwijl het beveiligingspersoneel van Grassalco urenlang was gegijzeld. Er is opzettelijk samengewerkt om deze strafbare feiten te plegen.

Deel dit: