Invoering van het Nationaal Multisectoraal ECD Beleid in Suriname
Suriname heeft onlangs het Nationaal Multisectoraal Early Childhood Development (ECD) Beleid 2025-2035 ondertekend. Deze belangrijke stap maakt het mogelijk om de rechten en ontwikkeling van kinderen van voor de geboorte tot 8 jaar te waarborgen. Het beleid legt de focus op het creëren van gelijke kansen voor alle kinderen op het gebied van gezondheid, voeding, veiligheid, en onderwijs. Dit is cruciaal voor het helpen realiseren van hun volledige potentieel in een liefdevolle en veilige omgeving.
De ondertekening van dit beleid vond plaats op maandag 17 maart 2025 in de Ballroom van Royal Torarica, en markeert een nieuwe fase in de investering in de toekomst van Surinaamse kinderen.
De Status van Vroege Kind Ontwikkeling in Suriname
Volgens Faisel Tjon-A-Loi, Education Specialist bij UNICEF Suriname, zijn er zorgwekkende statistieken over de ontwikkeling van kinderen in Suriname:
- 77% van de 3- tot 4-jarige kinderen loopt achter in hun fysieke en sociaal-emotionele ontwikkeling.
- 56% van de kinderen in deze leeftijdsgroep heeft onvoldoende taal- en rekenvaardigheden.
De uitdagingen zijn vooral groot in het binnenland van Suriname, waar 29% van de kwetsbare kinderen woont, terwijl slechts 10% van de totale bevolking daar verblijft.
De Belangrijke Stemmen van Leiders
Tijdens de ondertekening benadrukte president Chandrikapersad Santokhi het belang van investeren in human capital. Hij merkte op:
“We praten vaak over de ontwikkeling van Suriname, maar dat kan alleen als we investeren in onze mensen. Daarom ben ik blij dat deze strategie zich richt op de vroege ontwikkeling van onze kinderen.”
Hij haalde ook de structurele uitdagingen binnen het onderwijssysteem aan, zoals grote klassen en cultuurbarrières, en riep op tot gezamenlijke inspanningen voor een succesvolle implementatie van deze strategie.
Urgentie van Vroeg Onderwijs
Minister Henri Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft de urgentie van roepen om verandering in ons onderwijssysteem belicht. Hij zei:
“Dit plan biedt een kans om hier verandering in te brengen en een betere basis te leggen voor de toekomst van onze kinderen.”
De minister stelde dat niet elk kind de kans heeft om naar een voorschool te gaan, en dat er een kloof ontstaat bij de start van het basisonderwijs. Ongelijkheid begint al vroeg en het is essentieel dat het systeem ervoor zorgt dat alle kinderen gelijke kansen krijgen.
Investering in de Toekomst
Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie stelde dat investeren in vroege kindontwikkeling helpt bij criminaliteitspreventie. Verder gaf minister Ines Pane van Sociale Zaken en Volkshuisvesting aan dat armoede geen barrière mag vormen voor onderwijs of zorg.
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid voegde hieraan toe dat gezondheid verder gaat dan de afwezigheid van ziekte.
“Een gezonde generatie begint bij ons.”
Door een sterke focus te leggen op de gezondheid van vroeg kinderen, kunnen we werken naar de ontwikkeling van veerkrachtige volwassenen.
Het Nationaal Multisectoraal ECD Beleid 2025-2035 is een essentiële stap in de richting van gelijke kansen voor alle kinderen in Suriname. Dit beleid zal hen helpen te groeien in een omgeving die hun gezondheid, ontwikkeling en welzijn bevordert. Laten we samenwerken om ervoor te zorgen dat deze ambitie werkelijkheid wordt, zodat alle kinderen in Suriname kunnen bloeien!