Migranten stappen aan boord van een C-17 Globemaster III-vliegtuig voor een deportatievlucht in Fort Bliss, Texas. (Foto via Reuters) President Donald Trump verklaarde zondag dat hij ingrijpende vergeldingsmaatregelen tegen Colombia zal treffen, waaronder tarieven en sancties, nadat het Zuid-Amerikaanse land twee Amerikaanse militaire vliegtuigen met migranten die gedeporteerd moesten worden, heeft geweigerd in het kader van de immigratie-maatregelen van de nieuwe Amerikaanse regering. Colombia, dat de op twee na grootste handelspartner van de VS in Latijns-Amerika is, reageerde snel en dreigde met een tarief van 50% op Amerikaanse goederen. Trumps strafmaatregel leek bedoeld om een voorbeeld te geven aan Colombia, het tweede Latijns-Amerikaanse land dat Amerikaanse militaire deportatievluchten heeft afgewezen. Dit was een demonstratie van een assertiever Amerikaans buitenlands beleid en toonde aan dat Trump bereid was andere landen onder druk te zetten om zich aan zijn eisen te conformeren.
Trump schreef op Truth Social dat de weigering van de Colombiaanse president Gustavo Petro om de vluchten te accepteren de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar bracht. De vergeldingsmaatregelen omvatten het invoeren van 25% tarieven op alle Colombiaanse goederen die naar de VS komen, wat binnen een week zou stijgen naar 50%; een reisverbod en intrekking van visa voor Colombiaanse overheidsfunctionarissen; en noodsancties op het gebied van financiën en bankieren. Trump merkte ook op dat hij strengere grensinspecties voor Colombiaanse staatsburgers en vracht zou opleggen. “Deze maatregelen zijn nog maar het begin,” schreef hij. “We zullen niet toestaan dat de Colombiaanse regering haar wettelijke verplichtingen schendt met betrekking tot de acceptatie en terugkeer van de criminelen die ze naar de Verenigde Staten hebben gestuurd!” De VS zal “niet langer worden voorgelogen of misbruikt,” aldus de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio in een verklaring, en voegde eraan toe dat Petro deze vluchten had goedgekeurd en alle benodigde toestemmingen had gegeven, maar vervolgens zijn goedkeuring had ingetrokken toen de vliegtuigen in de lucht waren. Een Amerikaanse functionaris, die anoniem wilde blijven, verklaarde dat de militaire vliegtuigen uit Californië waren vertrokken en op weg waren naar Colombia toen Bogotá de toestemming om te landen introk.
De Amerikaanse president heeft illegale immigratie uitgeroepen tot een nationale noodsituatie en heeft sinds zijn aantreden vorige week een strenge repressie ingesteld. Hij gaf het Amerikaanse leger de opdracht om te helpen bij de grensbeveiliging, vaardigde een algemeen asielverbod uit en nam maatregelen om het burgerschap van kinderen die in de VS zijn geboren, te beperken. De Colombiaanse president Petro veroordeelde deze praktijk op zondag en suggereerde dat migranten als criminelen werden behandeld. In een bericht op het sociale mediaplatform X verklaarde Petro dat Colombia gedeporteerde migranten bereid was welkom te heten op commerciële vluchten. “De VS kunnen Colombiaanse migranten niet als criminelen behandelen,” schreef Petro. Hij verklaarde dat, hoewel er 15.660 Amerikanen zonder legale immigratiestatus in Colombia aanwezig waren, hij nooit zou overgaan tot een inval om geboeide Amerikanen terug te sturen naar de VS. “Wij zijn het tegenovergestelde van de nazi’s,” schreef hij.
Mexico weigerde vorige week ook een verzoek om een Amerikaans militair vliegtuig met migranten te laten landen. Trump ondernam geen vergelijkbare actie tegen Mexico, de grootste handelspartner van de VS, maar gaf aan dat hij overwoog op 1 februari 25% invoerrechten op importen uit Canada en Mexico op te leggen om verdere actie af te dwingen tegen illegale immigranten en fentanyl die de VS binnenkomt. De VS is de grootste handelspartner van Colombia, grotendeels dankzij een vrijhandelsovereenkomst uit 2006, met een wederzijdse handel van $ 33,8 miljard in 2023 en een zeldzaam handelsoverschot van $ 1,6 miljard voor de VS, volgens gegevens van het Amerikaanse Census Bureau. De grootste Amerikaanse importen uit Colombia dat jaar waren ruwe olie, goud, koffie en snijrozen. “Petro komt erachter dat tweets consequenties hebben. Hij heeft geen Amerikaanse tegenhanger die Colombia ziet als een strategische bondgenoot, maar als een land waarvan een voorbeeld gemaakt moet worden,” zei Sergio Guzman, directeur van consultancy Colombia Risk Analysis, die toevoegde dat financiële sancties potentieel economische gevolgen kunnen hebben. Alejo Czerwonko, Chief Investment Officer voor opkomende markten in Amerika bij UBS Global Wealth Management, stelde dat Colombia voor ongeveer een derde van zijn export, of ongeveer 4% van zijn BBP, afhankelijk was van toegang tot de Amerikaanse markt. “Bovendien is de relatie tussen Petro en Trump slecht begonnen, wat kan wijzen op extra complicaties in de toekomst,” vertelde Czerwonko aan Reuters.
Petro’s opmerkingen voegen zich bij het groeiende aantal stemmen van onvrede in Latijns-Amerika, nu Trumps net ingezette regering zich voorbereidt op massale deportaties. Het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelde zaterdag de “vernederende behandeling” van Brazilianen nadat migranten geboeid waren op een commerciële deportatievlucht. Bij aankomst meldden sommige passagiers ook mishandeling tijdens de vlucht, zo blijkt uit lokale nieuwsberichten. Het vliegtuig, dat 88 Braziliaanse passagiers, 16 Amerikaanse veiligheidsagenten en acht bemanningsleden vervoerde, zou oorspronkelijk in Belo Horizonte in de zuidoostelijke staat Minas Gerais aankomen. Echter, bij een niet-geplande stop door technische problemen in Manaus, de hoofdstad van Amazonas, gaven Braziliaanse functionarissen opdracht de handboeien te verwijderen en president Luiz Inácio Lula da Silva wees een vlucht van de Braziliaanse luchtmacht (FAB) aan om hun reis af te maken, aldus de verklaring van de regering op zaterdag. De commerciële chartervlucht was dit jaar de tweede vanuit de VS met ongedocumenteerde migranten die naar Brazilië werden gedeporteerd en de eerste sinds Trumps inauguratie, volgens de Braziliaanse federale politie. Het gebruik van Amerikaanse militaire vliegtuigen voor deportatievluchten is onderdeel van de reactie van het Pentagon op Trumps nationale noodtoestand inzake immigratie die maandag werd uitgeroepen. In het verleden zijn Amerikaanse militaire vliegtuigen gebruikt om personen van het ene naar het andere land te verplaatsen, zoals tijdens de Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan in 2021. Dit is de eerste keer in de recente geschiedenis dat Amerikaanse militaire vliegtuigen worden ingezet om migranten uit te vliegen, aldus een Amerikaanse functionaris. Amerikaanse militaire vliegtuigen voerden vrijdag nog twee soortgelijke vluchten uit, elk met ongeveer 80 migranten, naar Guatemala.