De autoriteiten in Venezuela hebben een poster vrijgegeven in Caracas met een afbeelding van de verbannen oppositiekandidaat Edmundo Gonzalez Urrutia, voorzien van het woord “wanted”. (Foto: AFP)
Op donderdag hebben de Venezolaanse autoriteiten bekendgemaakt dat er een beloning van $ 100.000 is uitgeloofd voor informatie die kan leiden tot de aanhouding van oppositiekandidaat Edmundo Gonzalez Urrutia, die zijn ballingschap in Spanje heeft verlaten en op weg is naar Argentinië. Gonzalez Urrutia, die stelt dat hij de Venezolaanse president Nicolas Maduro in juli bij de verkiezingen heeft verslagen, zou naar verwachting binnen enkele uren in Buenos Aires arriveren, aldus een bron van de president tegen AFP. “Onze reis door Latijns-Amerika begint. Eerste halte: Argentinië,” schreef Gonzalez Urrutia op het platform X, terwijl hij een verklaring deelde waarin hij vermeldde dat hij zaterdag de Argentijnse leider Javier Milei zal ontmoeten en dat hij de Venezolanen opriep zich te verzamelen op het centrale Plaza de Mayo.
De 75-jarige Gonzalez Urrutia heeft beloofd terug te keren naar zijn land om op 10 januari beëdigd te worden als president in plaats van Maduro, die op die dag de eed zal afleggen, gesteund door het loyale leger. De Venezolaanse politie deelde donderdag op sociale media een afbeelding van de tot nu toe relatief onbekende ex-diplomaat met het woord “gezocht” onder de afbeelding. Gerechtelijke bronnen bevestigden aan AFP dat de poster op luchthavens en politiecontroleposten in het hele land zal worden opgehangen. Gonzalez Urrutia vluchtte in september naar Spanje nadat Maduro de overwinning claimde in de economisch problematische verkiezingen van 28 juli en hard optreed tegen andersdenkenden. Spanje verleende hem asiel op 20 december nadat Venezuela hem beschuldigde van samenzwering en afpersing.
Venezuela verklaarde Maduro tot winnaar van een derde termijn van zes jaar in de verkiezingen van juli, hoewel de oppositie protesteerde en stelde dat er gedetailleerde gegevens van stembureaus zijn die aantonen dat Gonzalez Urrutia eenvoudig heeft gewonnen. De regering heeft zich verzette tegen de intense druk, zowel nationaal als internationaal, om verkiezingsuitslagen vrij te geven die haar claim van overwinning zouden staven. Na de verkiezingen ontstonden er straatprotesten die uitmondden in botsingen met de politie, waarbij 28 mensen om het leven kwamen, 200 gewonden vielen en meer dan 2.400 mensen werden gearresteerd. Minstens drie gevangen waren overleden in de gevangenis, terwijl bijna 1.400 van de oorspronkelijk gearresteerden zijn vrijgelaten.
Maduro, een voormalige buschauffeur, werd persoonlijk door de overleden socialistische icoon Hugo Chavez aangewezen als zijn opvolger na zijn dood in 2013. Hij heeft toezicht gehouden op de economische ineenstorting van het olie rijke land en is beschuldigd van dictatoriale praktijken vanwege zijn harde optreden tegen tegenstanders en zijn vasthoudendheid aan de macht. Slechts een handjevol landen, waaronder de Venezolaanse bondgenoot Rusland, hebben Maduro erkend als de winnaar van de juli-verkiezingen. Argentinië erkent de herverkiezing van Maduro niet, samen met de Verenigde Staten, de Europese Unie en verschillende andere Latijns-Amerikaanse landen.