Duizenden Venezolaanse migranten keren terug via repatriëringsvluchten van Conviasa, als onderdeel van een overheidsstrategie. Volgens de Venezolaanse regering zijn velen door “economische sancties en psychologische oorlogsvoering” vertrokken.
Sommige terugkerende passagiers zouden banden hebben met de criminele bende Tren de Aragua. De autoriteiten hebben aangekondigd hun connecties grondig te onderzoeken.
Op 31 januari ontmoette Trump-gezant Richard Grenell president Nicolás Maduro in Caracas. Tijdens hun gesprek kwamen migratie en sancties aan bod. Grenell vertrok met zes vrijgelaten Amerikanen. Trump beweerde later dat Maduro instemde met de deportatie van illegale Venezolaanse migranten uit de VS, met een focus op bendeleden.
Intussen heeft de VS de tijdelijke beschermingsstatus (TPS) voor 348.000 Venezolanen ingetrokken. Dit betekent dat velen hun werkvergunning verliezen en mogelijk in april worden uitgezet.
Meer dan zeven miljoen Venezolanen zijn gevlucht vanwege de economische crisis. De regering van Maduro wijt dit aan Amerikaanse sancties, terwijl critici corruptie en wanbeheer als de hoofdredenen zien.
Hoewel Venezuela beweert dat de Tren de Aragua is ontmanteld, blijft de internationale gemeenschap sceptisch. De presidentsverkiezingen van 2023, waarbij Maduro een derde termijn won, worden door velen als frauduleus bestempeld.
Terwijl de repatriëring doorgaat, blijft de vraag: is dit een humanitair initiatief of een politiek spel?