VSB studie: Corruptie beïnvloedt bedrijfsvoering negatief

Paneldiscussie: Gemak van Zakendoen in Suriname Uit onderzoek onder de leden van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) blijkt dat meer dan 70% van hen van mening is dat corruptie en informele praktijken de grootste negatieve invloed hebben op het zakendoen. Bovendien vormt het verkrijgen van geschikte financiering een obstakel bij de ontwikkeling van hun ondernemingen. De resultaten tonen ook aan dat maar liefst 75% van de respondenten het overheidsbeleid ter stimulering van de particuliere sector als slecht of zeer slecht beoordelen. Eveneens wordt het overheidsbeleid ter bescherming van lokale producenten als niet effectief ervaren.

De VSB organiseert op 7 februari een paneldiscussie over een van de meest dringende economische vraagstukken van dit moment: “Gemak van Zakendoen in Suriname.” Tijdens deze bijeenkomst komen deskundigen, ondernemers en beleidsmakers bijeen om te reflecteren op hoe Suriname een duurzaam en toekomstgericht ondernemingsklimaat kan creëren. Voor startende ondernemers ligt de complexiteit in het registratieproces van bedrijven. Hoewel een deel van de respondenten aangeeft dat dit proces soepel verliep, hebben velen klachten over langdurige goedkeuringsprocedures en een gebrek aan heldere informatie. In tegenstelling hiermee zijn de meeste bedrijven gemiddeld tevreden over de utiliteitsbedrijven (EBS, SWM en Telesur).

Wat moet er veranderd worden? Ondernemers pleiten voor concrete beleidsaanpassingen. De meest genoemde verbeterpunten zijn:· Aanpak van corruptie en informele praktijken;· Duidelijke stimulerende maatregelen ter bevordering van de bedrijfsactiviteiten;· Vereenvoudiging van wet- en regelgeving;· Ontwikkeling van nieuwe financieringsmodellen die bijdragen aan economische groei;· Zorg dragen dat de utiliteitsbedrijven hun huidige serviceniveau kunnen verbeteren. Volgens de respondenten zouden deze maatregelen een directe en positieve invloed hebben op het ondernemingsklimaat.

Lichtpuntjes in het ondernemingsklimaat Ondanks de uitdagingen blijft het toekomstperspectief van ondernemers gematigd positief. Een aanzienlijk aantal ondernemers is neutraal tot optimistisch over de toekomst van hun onderneming in Suriname. Dit geeft aan dat er nog steeds vertrouwen bestaat in de groeimogelijkheden, mits de juiste maatregelen worden geïmplementeerd. Suriname staat voor aanzienlijke obstakels op het gebied van ondernemerschap en economische groei. In de (overigens verouderde) internationale ranglijst voor Ease of Doing Business staat Suriname op plaats 162 van 190 landen. Deze lage positie wordt onder andere veroorzaakt door factoren zoals complexe regelgeving, beperkte toegang tot financiering, trage juridische processen, gebrekkige bescherming van kleine aandeelhouders, een ontoereikende infrastructuur en een discrepantie tussen het onderwijs en de behoeften van de arbeidsmarkt.

Een verbeterd ondernemingsklimaat is cruciaal voor economische groei, werkgelegenheid en maatschappelijke vooruitgang. Het biedt voordelen voor de hele samenleving: stabielere inkomens en een verbeterde levenskwaliteit voor alle Surinamers. In de discussie worden de SDGs volledig in overweging genomen, waarbij de belangrijkste aandachtsgebieden zijn: economische groei, diversificatie en werkgelegenheid (SDG 8) als instrument voor duurzame armoedebestrijding (SDG 1), de aanwezigheid van sterke instituten, inclusief het bestrijden van corruptie (SDG 16), en tot slot publiek-private samenwerking om duurzame oplossingen en ontwikkeling te bevorderen (SDG 17).

De VSB wil proactief inspelen op de structuur en onderwerpen van de nieuwe ranking van de Wereldbank, getiteld “B-Ready”. De paneldiscussie wordt ingeleid door Roger Hogenboom en gesteund door de panelleden Steven Debipersad, Wilgo Bilkerdijk, Winston Ramautarsing, Susan Bansropansingh en Kathleen Healy. Zij zullen niet alleen de uitdagingen aan de orde stellen, maar ook oplossingsgerichte perspectieven aanbieden. Deelnemers krijgen de gelegenheid om actief mee te denken en bij te dragen aan strategieën die invloed zullen hebben op de economische toekomst van Suriname.

Deel dit: