Zowat een tiental olietankers heeft hun ankers uitgegooid als reactie op de meest recente Amerikaanse sancties. Deze ontwikkeling onderstreept de

Een exemplaar van een olie-pompaansluiting met op de achtergrond de vlag van de Verenigde Staten. (Foto: Reuters)

Volgens scheepsvolggegevens zijn sinds de aankondiging van een nieuw pakket sancties door de Verenigde Staten op 10 januari meer dan 65 olietankers gaan ankerleggen op verschillende locaties, waaronder voor de kusten van China en Rusland. Vijf van deze tankers lagen stil voor Chinese havens, terwijl nog eens zeven voor Singapore gingen ankerliggen. Andere schepen hielden halt bij Rusland in zowel de Baltische Zee als het Verre Oosten, zoals blijkt uit een analyse van Reuters, die is gebaseerd op MarineTraffic en LSEG-scheepsvolggegevens. Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft afgelopen vrijdag sancties opgelegd aan de Russische olieproducenten Gazprom Neft en Surgutneftegaz, en tevens aan 183 schepen die Russische olie vervoeren, met als doel de inkomsten te treffen die Moskou benut voor het financieren van het conflict met Oekraïne. De stillegging van de handel met deze tankers vergroot de druk op schepen die al eerder door Amerikaanse sancties zijn geraakt.

Daarnaast waren er nog eens 25 olietankers die stil lagen op diverse locaties, waaronder nabij Iraanse havens en in de omgeving van het Suezkanaal, zo blijkt maandag uit de analyse van scheepsvolggegevens. Sommige havens hadden al stappen ondernomen vóór de laatste maatregelen, wat de druk nog verder opvoerde. Shandong Port Group verbood tankers die onder de Amerikaanse sancties vallen om zijn havens aan te doen, aldus handelaren vorige week. Analisten schatten dat ongeveer 10% van de wereldwijde olietankervloot aan Amerikaanse sancties is onderworpen. “De impact van deze sancties zou de tankermarkt moeten ondersteunen, aangezien het aanbod van schepen in de bredere vloot afneemt, maar de ware potentiële kracht zou komen van andere exporteurs die de verloren volumes compenseren,” merkte Jefferies-analist Omar Nokta op in een notitie op maandag.

De gemiddelde dagelijkse inkomsten voor supertankers stegen maandag met meer dan 10% in vergelijking met de voorgaande dag, tot ongeveer $ 26.000, volgens marktinschattingen. Sommige charterers probeerden op vrijdag al schepen veilig te stellen na de aankondiging van de sancties, wat wijst op het krappe aanbod van schepen. “De groeiende vraag naar export naar India en China vanuit andere landen dan Rusland zal de behoefte aan niet-gesanctioneerde tankers verhogen,” verklaarde het handelsanalyseplatform Kpler op maandag.

 

Deel dit: